Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Redovite mjere obrane

Hrvatska u iščekivanju najvećeg vodnog vala u posljednih 50 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dunav u Hrvatskoj raste iz sata u sat. Od jučer je kod Batine vodostaj narastao za 30 centimetara. U cijeloj Baranji proglašene su redovite mjere obrane od poplava.

Osim vikendica na Zelenom otoku, nisu ugrožena naseljena mjesta. Baranja ima 100 kilometara nasipa koji mogu izdržati vodostaj od 800 centimetara. Primjerice, od današnjega izmjerenog kod Batine, to je još dva i pol metra.

Pročitajte i ovo Vodostaj rijeke Une Snimke iz zraka Pogledajte novi sustav koji je prvi put obranio Hrvatsku Kostajnicu od poplave Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice barijera Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

No, ono što naši stručnjaci ne mogu predvidjeti je silina vodnoga vala i koliko će se on zadržati. Kad su nasipi dugo pod vodom popuštaju. Slavonci i Baranjci pripremaju se za najgore. Priprema se 350.000 vreća s pijeskom koje bi trebale dodatno osigurati nasipe.

Pijesak se kamionima dovozi iz Drave. 'Trenutačno je ovdje izvučeno oko dvije i pol tisuće kubika pijeska. Ukupnu količinu planiramo 5.000 kubika izvući gore', kazao je Nenad Cigić iz Hidrogradnje Osijek.

Vreće s pijeskom već su postavljene u Batini. Ondje je danas izmjeren 551 centimetar. Njihov bi nasip trebao izdržati vodostaj od 800 centimetara. 'Ako smo uspjeli '65. napraviti 3 i pol metra zečijeg nasipa pa smo spasili Batinu, valjda ćemo uspjet opet da spasimo', kazao je Đurika Molnar iz Batine.

>> FOTO Vukovar očekuje veći vodeni val nego 2006.!

Mještane brine što će tek izgrađeno pristanište ostati pod vodom. 'Za nedjelju dana će nestati ako dođe još metar i pol vode. Oprat će pijesak i luka će potonuti, a nitko nije poduzeo ništa', kazao je Molnar.

Kako je pristanište ispred nasipa odlučeno je da se neće se braniti. 'Voda će zaista poplaviti to pristanište, a koju će štetu učinit to ćemo vidjeti poslije. Međutim, ne očekujemo posebnu štetu u smislu da cijelo pristanište odnese Dunav', kazao je Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda u Osijeku.

Prioritet je obrana naseljenih mjesta. Poplave u Europi odnijele su nekoliko ljudskih života. 'Ne možemo biti mirni, ali nismo posebno zabrinuti u smislu da smo u panici. Situacija je još uvijek pod kontrolom', dodao je Biglbauer.

U Hrvatskim vodama ističu da mjesta panici nema. Njihove ekipe već sad dežuraju 24 sata. Nasipi su u dobrom stanju. Tek početkom idućeg tjedna Dunav bi mogao prijeći 700 centimetara što iziskuje izvanredne mjere obrane od poplava.

Vreće se pune pijeskom, kosi se trava na kako bi nasipi bili što prohodniji - Hrvatska je u iščekivanju najvećega vodnoga vala u posljednih 50 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene