Ilustracija, hrvatski vojnici
Ilustracija, hrvatski vojnici Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell

Unutar HDZ-a se ozbiljno razgovara o ponovnom uvođenju vojnog roka.


Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, potvrdio je da se ozbiljno razgovara o ponovnom uvođenju obveznog služenja vojnog roka. 

"Mislim da je to jedna od ozbiljnih opcija, o daljnjem statusu u smislu izgradnje vlastite vojske. Raspravljat ćemo o tome, već smo razgovarali unutar HDZ-a s potpredsjednikom Medvedom. To je opcija o kojoj treba razgovarati", rekao je Bačić u emisiji N1 televzije.

Bačić na pitanje o mogućem povratku obveznog služenja vojnog roka kaže da treba drukčije promišljati o strateškoj obrani države zbog događaja koji su se smatrali nezamislivim. "Mi smo članica NATO-a i taj nas kišobran na određeni način čuva. Usto, država bi trebala voditi računa o svojoj nacionalnoj strateškoj sigurnosti", kaže Bačić. 

Droga, ilustracija Ponovo droga u vojsci: Pozitivna devetorica, testirani i izvan radnog mjesta

Ruska vojska Misteriozno slovo Z na tenkovima, automobilima, na poprsju sportaša, pa i na laku za nokte. Znate li što znači?

Podsjetio je da se već ranije govorilo o uvođenju kratkoročnog obveznog vojnog roka od sedam - osam tjedana osnovne obuke. "Kasnije oni koji imaju interesa i koji su kvalitetni imaju viziju, plan u životu, mogu nastaviti svoj put u profesionalnoj vojsci. Tome u prilog ide i činjenica da do prije nekoliko godina uopće nismo ni razmišljali o uspostavi HRZ-a, sad vidimo koliko nam znači nabavka Rafalea. I nabavka Bradleya", rekao je Bačić. 

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je u četvrtak da vojni rok u Hrvatskoj nije ukinut, već zamrznut te da će sve odluke o sigurnosnoj situaciji oko rata u Ukrajini biti iskomunicirane u okviru foruma, institucija i organizacija kojih je RH članica.

Božinović je podsjetio na sustav dobrovoljačke obuke kroz koji se regrutiraju budući profesionalani vojnici i aktiviraju pričuve koje su dio Oružanih snaga RH. Naglasio je i da se razgovara o sigurnosnoj situaciji te da će sve odluke, koje bi se donosile u budućnosti, "biti iskomunicirane".

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju