Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zbog obilnih kiša

Vodostaji rijeka i dalje rastu: Građani se boje najgoreg!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako kiša ne prestane padati granađi ne mogu očekivati ništa dobroga. U Glini je voda došla do samih kuća.

Zbog obilne kiše, vodostaji rijeka Une i Gline i dalje rastu. Na tom su području na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Pod vodom su obiteljska dvorišta.

Pročitajte i ovo Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli Poplave u Karlovačkoj županiji - 1 DONOSI DNEVNK NOVE TV Dramatično u karlovačkim naseljima, mještani krive Hrvatske vode za poplave: "Ne znam što dalje"

Rijeke, koje se povlače s karlovačkog područja, poplavile su dio županijskih prometnica. Stradali su i poljoprivredni usjevi. Problema imaju i stanovnici slunjskih Rastoka. U popularnom izletištu, kuće se brane zečjim nasipima. Kanali ne mogu progutati velike količine vode. Mještani su od nadležnih službi tražili da nešto poduzmu.

'Zvali smo institucije, slivne vode, sve, svi obećavaju, nitko ništa ne izvršava. Mi se bavimo turizmom, morali smo otkazivati, jer tko će nam, neće gosti ići u bucama', kaže Kate Kuhar iz Slunja.

'Sigurno da je opasno, baš smo pričali, mostići ako stradaju, znate što to biva?', kaže Mira Vukušić.

Stanovnici kraj rijeka u strahu: Svaka obilnija kiša prijeti izlijevanjem!

'Može bit još gore, kiša pada neprekidno i što da vam kažem - da samo čekamo i gledamo kad će izići i hoće doći do nas, hoćemo li plivat', rekao nam je Slavko Prodanić iz Gline.

Ljudi se, razumljivo, boje. A što mogu očekivati?

Ne prestane li kiša ništa dobroga. Novinarka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac u Glini je gdje je voda došla do samih kuća. Štite ih zečjim nasipima, a zadnja linija njihove obrane je pumpa i da nema nje nema domovi bi već bi bili pod vodom.

Neke kuće u okolici Gline potpuno su odsječene. Ceste koje vode do njih su poplavljene. Rijeka Glina od sinoć je narasla čak 38 centimetara, trenutačno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Nabujale su i sve njezine pritoke i okolni potoci. Građani se boje onog najgoreg.

Naime, naraste li vodostaj još 15 centimetara tada se sav taj višak zapravo počinje vraćati kroz kanalizacijski sustav i voda počinje izbijati iz svih šahtova u gradu.

Vatrogasci od jutra na intervencijama

Zbog obilnih kiša na području Banovine na nekoliko se mjesta na glinskom području izlila rijeka Glina, pa su danas na tom području proglašene izvanredne mjere zaštite od poplave.

Nabujala rijeka preplavila je kolnik državne ceste Topusko-Katinovac-Maljevac i promet je u prekidu.

Također voda je prije nekoliko sati prekrila državnu cestu Glina - Topusko, kod naselja Marinbrod.

Kiša i nadalje pada, a vodostaj Gline i njenih pritoka u laganom je porastu.

Članovi glinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) od jutra su na intervencijama. Oko najugroženijih kuća u predgrađu Gline postavljali su vreće s pijeskom, kako bi ih zaštitili.

Istodobno vatrogasci su snažnim pumpama crpili zaobalne vode, kako ne bi poplavile objekte Sisačku ulicu, rekao je zapovjednik glinske Vatrogasne zajednice Mladen Bobeta.

Angažirani i radnici glinskog Komunalca i Hrvatskih voda

U obrani od nabujale Gline, ali i zaobalnih voda, angažirani su i radnici glinskog Komunalca i Hrvatskih voda.

Stanje je pod nadzorom, ali se Glinjani boje porasta vodostaja Kupe, jer bi na taj način i rijeka Glina dodatno porasla, što bi uzrokovalo nove probleme.

Kod mjesta Šibine izlila se rječica Buzeta i zatvorila cestu Glina-Veliki Obljaj u smjeru graničnog prijelaza kod Bosanske Bojne.

Zaobalne vode prekrile su i županijsku cestu kod naselja Dvorišće, pa se promet odvija otežano. (Hina/B.Š)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene