Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rijeka Una i Glina i dalje rastu

Stanovnici kraj rijeka u strahu: Svaka obilnija kiša prijeti izlijevanjem!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sutra se, naime, na karlovačkom području očekuje izlijevanje rijeka, ali samo na poljima i prometnicama gdje je to uobičajeno za visokih voda. Rijeka Una i rijeka Glina i dalje rastu.

Rijeka Una i rijeka Glina i dalje rastu. Na snazi su redovne mjere obrane od poplave, no situacija je zasad, kažu mjerodavni, pod kontrolom. Ove godine zbog obilnih kiša rijeke prijete češće nego inače.

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Visoki vodostaj Ojačava se nasip u Hrušćici, Mura i Drava stvaraju nove probleme: "Ovaj val je žestinom i silinom iznenadio sve"

Voda je od jutros narasla, no dobra je vijest da raste manje i sporije nego proteklih dana, a svi se nadaju da bi smiluje li se vrijeme uskoro razina vode mogla početi i padati. U Kostajnici poplavljeno je igralište, a do šetnjice i postavljenih klupa i sjenica za izletnike trenutačno se može jedino čamcem.

Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku: 191 mm kiše palo na Dubrovnik, u Puli vjetar odbacio auto!

Problem je što u Kostajnici prekasno doznaju da vodostaji rastu u susjednoj Bosni i Hercegovini i to se upravo nadaju promijeniti. Žele uspostaviti bolju komunikaciju s kolegama iz susjedstva kako bi se na vrijeme mogli pripremiti i spriječiti velike štete.

Stanovnici Gline u strahu su od poplava. 'Strahujem i sada, meni je u drugom mjesecu voda ušla u kuću i sve mi je potopila, jedva sam se snašla za drugi namještaj, pa sad da mi opet poplavi ne znam kako bi sada', rekla je Rajka iz Gornjeg Viduševca.

Krivi su, kažu, začepljeni kanali kojima voda ne može otjecati. 'Nisu čišćeni, a mi slivne vode plaćati moramo, a kanali se ne čiste, zato dolazi do poplava i do svega', dodaje Rajka.

Tek što su obnovili igralište u Hrvatskoj Kostajnici, Una se ponovno izlila.

'Bit će opet posla na čišćenju trava, granja što je naneseno na ogradu i tako', najavio je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice, Tomislav Paunović te dodao 'ako bi sutra padala kiša ja se bojim da bi mogli imati isti scenarij kao u mjesecu svibnju.'

U pripravnosti je i stožer, kojem je situacija na terenu otežana.

'Kasne nam informacije o rastu vodostaja u BiH tako da ćemo mi napraviti svoju malu networking mrežu, tako da nam oni dojave čim vide da se nešto nekontrolirano raste, da se mi ovdje znamo pripremiti', rekao je Ivan Nekvapil, načelnik stožera za obranu i zaštitu Sisačko Moslavačke županije.

Proglašene redovite mjere obrane od poplave

No stanovnici vjeruju da će se vrijeme smiriti. 'Ja se samo nadam da neće kiša padati i da mi neće u kuću ući', kazala je Rajka.

Svaka obilnija kiša prijeti izlijevanjem rijeka, zbog čega stanovnici ne mogu odahnuti od straha.

Kritično je ovih dana bilo i u okolici Gline. Rijeka Glina i njezini pritoci na nekoliko su se mjesta izlili. Zbog ovog kišnog ljeta zemlja je potpuno natopljena pa teško može primiti nove količine vode, svaka veća kiša tako postaje prijetnja.

Dodatni je problem, kažu mještani, ali i gradske vlasti što se odvodni kanali ne čiste kako bi trebali. Svi kažu da tako česta izlijevanja rijeka ne pamte, svjesni su da će i ubuduće biti slično pa se samo nadaju da će i mjerodavni nešto poduzeti.

Slunjčica se razlila u Rastokama, porast Kupe i Korane

U slunjskim se Rastokama tijekom dana izlila Slunjčica, te se zečjim nasipima brani njen prodor u pojedine kuće, dok na karlovačkom području rastu vodostaji Kupe i Korane, a interventne službe su u pripravnosti.

Sutra se, naime, na karlovačkom području očekuje izlijevanje rijeka, ali samo na poljima i prometnicama gdje je to uobičajeno za visokih voda, rekla je Biljana Željeznjak, voditeljica ispostave Hrvatskih voda u Karlovcu.

VIDEO Tuča, pijavica i poplave na Murteru: Bujice nosile klupe i stvari posjetitelja fešte na rivi

Prema podatcima koje sada imamo, ne očekujemo veliku poplavu, kakvu je Karlovac imao ovog proljeća, naglasila je Željeznjak.

Rijeka Korana danas ubrzano raste, te je sa 618 centimetara koliko je bilo u 13 sati, narasla na 653 centimetara večeras u 18 sati. Vodostaj Kupa je u 13 sati iznosio 600 centimetara, a do 18 sati je narastao na 637 cm.

Vodostaj Kupe u Karlovcu će, prema prognozama, sutra ujutro već iznositi između 680 i 710 centimetara, zbog čega su interventne službe u pripravnosti.

U policijskom Centru 192 u Karlovcu doznaje se da kroz Karlovačku županiju, unatoč visokim vodostajima rijeka i potoka, za sada nema poteškoća ni na jednom od glavnih prometnica.

Međutim u prekidu je promet lokalnom cestom Veljun–Perjasica, jer je u Veljunu pod vodom drveni most, kao i poplavljenom cestom Slunjski Moraci – Šimatići. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene