Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvanredne mjere obrane

Vodeni val sve bliže: Dunav kod Batine prešao 650 centimetara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodostaj Dunava kod Batine prešao je 650 centimetara i jutros u 7 sati iznosio je 653 centimetra.

Tako su ostvarena jučerašnja očekivanja da će Dunav kod Batine u nedjelju premašiti razinu od 650 centimetara, kada se uspostavljaju izvanredne mjere obrane od poplava, koje bi mogle trajati oko dva tjedna, a vrhunac vodenog vala u Hrvatskoj očekuje se idući petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osijek pod nadzorom Vodeni val kreće se prema Vukovaru Slika nije dostupna Fascinantni prizori FOTO Panoramski pogled na monstruozni vodeni val

Izvanredne mjere obrane od poplave

Izvanredna obrana od poplava uspostavljena je u 10 sati ujutro, izvijestio je osječki vodno-gospodarski odjel Hrvatskih voda. Voditelj osječkog Centra obrane od poplava Ivica Nađ kaže kako je izvanredna obrana od poplava proglašena pri vodostaju od 652 centimetra, dodavši kako se mjere izvanredne obrane primjenjuju za sve nasipe, za koje je mjerodavan vodomjer kod Batine, od državne granice s Mađarskom do Tikveša. Ponovio je kako se vrh vodenog vala kod Batine očekuje idući petak.

Izvijestio je kako se večeras ili sutra ujutro na Dravi kod Osijeka očekuje proglašenje redovite obrane od poplava, nakon što Drava premaši vodostaj od 350 centimetara, a da se u Vukovaru danas očekuje uspostava pripremnoga stanja obrane od poplava.

Oružane snage RH angažirane i u Vukovaru

Novih sto pripadnika Oružanih snaga RH, bit će danas upućeno u Vukovar na područje ugroženo poplavama temeljem naloga ministra obrane Ante Kotromanovića te zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću MORH-a.

>> Pripreme u jeku: Vrh vodenog vala u Hrvatskoj očekuje se u petak

Radi se o pripadnicima Gardijske oklopno mehanizirane brigade, Hrvatske kopnene vojske koji će pružiti pomoć Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje u preventivnoj pripremi za nadolazeći vodeni val rijeke Dunav, izgradnjom obrambenih nasipa u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Sto pripadnika Oružanih snaga već se nalazi u Nemetinu kod Osijeka.

Daljnji angažman pripadnika OS RH na terenu ovisit će o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje, stoji priopćenju.

Osijek: Obrana od poplava za sada bez posebnih problema

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić izjavio je danas u Osijeku kako se mjere obrane od poplave poduzimaju prema predviđenim planovima i za sada nema nikakvih posebnih problema.

Nakon sjednice županijskoga Stožera zaštite i spašavanja Šišljagić je kazao kako su sve službe stavljene u stanje pune pripravnosti, djelatnici Hrvatskih voda i policije redovito nadziru sve nasipe, na kojima nisu zamijećeni nikavi problemi, vezano za njihovu izdržljivost.

Izvijestio je kako će na raspolaganju ukupno biti 350 tisuća vreća s pijeskom, koje će se isporučivati prema procjenama općinskih načelnika na ugroženom području i Hrvatskih voda. Dodao je kako je, bude li potrebno, sve pripremljeno i za evakuaciju stanovništva, uključujući i objekte za smještaj, a u slučaju potrebe, osiguran je i dovoz pitke vode pa i prehrana za stanovništvo na potencijalno ugroženim područjima. Mislimo da do toga neće doći, ali moramo misliti na sve, s obzirom na vijesti iz susjednih zemalja, poručio je Šišljagić.

Zamjenik glavnog rukovoditelja obrane od poplava Hrvatskih voda za sliv Drave i Dunava Igor Biglbauer kazao je kako se kod Osijeka očekuje vodostaj Drave od 505 centimetara, zbog čega će se rijeka izliti na lijevu obalu, ali se, kako kaže, neće dogoditi ništa što bi ugrozilo obližnja prigradska naselja Tvrđavicu i Podravlje.

Budimpešta na udaru

Vrh vodenog vala sada je u Mađarskoj. U Budimpešti bi maksimalni vodostaj trebao biti u ponedjeljak navečer, pa se vrh vodenog vala u Batini očekuje u petak. Po sadašnjim prognozama, očekuje da će razina vode u tome trenutku iznositi oko 780 centimetara, što će tražiti veliku predostrožnost svih nadležnih službi.

No, ima procjena da bi vodeni val mogao doseći, pa i prijeći, 800 centimetara, što je više nego za velikih poplava 2006. godine. (T.Š./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene