Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Regionalne stranke zajednički će sudjelovati u izmjenama Ustava RH te su danas u Čakovcu potpisale Izjavu o spremnosti zajedničkog sudjelovanja u procesu izmjena Ustava RH u vezi s pristupom Hrvatske EU.


Predsjednik Međimurskog demokratskog saveza Željko Pavlic, predsjednik Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje Vladimir Šišljagić, predsjednik Primorsko-goranskog saveza Dario Vasilić te Mirna Gradiški-Zrinski u ime Zagorskog demokratskog saveza potpisali su danas u Čakovcu Izjavu o spremnosti zajedničkog sudjelovanja u procesu izmjena Ustava RH u vezi s pristupom Hrvatske EU, te daljnje demokratizacije političkoga i institucionalnog sustava države. U izjavi se također navodi jači angažman na decentralizaciji sustava.

Vezani članci Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek'' Donald Trump - 3 Trump pomilovao 26 osoba, među njima i oca svog zeta Charlesa Kushnera

Hrvatska je i dalje visoko centralizirana država, te se zalažemo za decentralizaciju koja će omogućiti ravnomjeran razvoj Hrvatske, rekao je Pavlic. Dodao je kako u prilog tome govore velike razlike u plaći u pojedinim dijelovima zemlje te velike razlike u BDP-u.

Saborski zastupnik i predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić ustvrdio je kako je Vladina politika doživjela slom te kako se Hrvatska dovela u nedopustivu situaciju jer ju Slovenija ucjenjuje glede ulaska u NATO. Smatra i kako je nerealno da 2010. Hrvatska uđe u EU. Šišljagić je istaknuo da iza Slovenije stoje puno snažnije države te je ponašanje slovenske države ocijenio neprijateljskim.

Kazao je i kako je aktualna vlast odgovorna za lošu situaciju u gospodarstvu. Najavio je i inicijativu Regionalnog saveza za teritorijalnim promjenama Republike Hrvatske gdje će se točno definirati regije, proširenje prava na lokalnu i regionalnu samoupravu sukladno najvišim europskim standardima te uvođenje dvodomnog parlamenta koji će regijama omogućiti zakonodavnu vlast.

'Kada je u pitanju dvodomni parlament naš je stav da ne treba povećavati (ukupan) broj zastupnika jer je broj od 150 zastupnika dovoljan za oba doma', zaključio je Šišljagić.

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza Dario Vasilić govorio je o zakonodavnim promjenama koje bi ojačale ulogu jedinica lokalne regionalne samouprave. Mirna Gradiški-Zrinski rekla je kako se djelovanje stranke, osim u Zagorju proširilo i na Zaprešić, te je najavila skoro pristupanje Regionalnom savezu.

U danas potpisanoj izjavi četiri regionalne stranke poduprle su ustavne odredbe koje bi uvele obavezno srednjoškolsko obrazovanje u Hrvatskoj te redefiniranje kvalificirane potrebne većine kako bi plebiscit za ulazak Hrvatske u Europsku uniju bio valjan. Danas potpisana Izjava nastavak je Međustranačkog sporazuma triju regionalnih stranaka, HDSSB-a, MDS-a i PGS-a, potpisanog sredinom siječnja u Osijeku. Najavljeno je i skoro pristupanje Zagorske demokratske stranke Regionalnom savezu.