Vlada je jučer prihvatila dugoročni plan koji bi trebao smanjiti proračunski minus i javni dug kroz niz mjera. Rezultati bi se trebali vidjeti u sljedeće dvije godine. Kakav je plan i što su jamstva, da nije riječ tek o listi želja, ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je s najužim timom koji radi na predstavljenim mjerama.


Na polovini mandata Vlada ima još jedan plan kako ostvariti gospodarski napredak. Devet dugoročnih mjera imaju dva cilja - smanjiti javni dug i proračunski minus. Na pitanje kako, Vlada odgovara - uštedama.

Vezani članci Ukrajinska vojska - 1 Objavljen tekst odluke o obuci Ukrajinaca: Učit ćemo ih taktici, zapovijedanju, bojevom gađanju... Ilustracija - 5 Vlada ponovno intervenirala: Pogledajte nove cijene goriva na benzinskim pumpama

'Ovo nije stvar da mi nismo znali što treba raditi ili da smo bili inertni ili lijeni. Mi smo naprosto zatekli sustav koji je bio potpuno nesređen', kazala je jučer potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.

Premijer Milanović: Uvjeren sam, 2014. će biti bolja!

Opačić koordinira 12 svojih kolega ministara. No, postoji i tim od sedamdesetak ljudi koji na dnevnoj bazi brinu da se reforme provode s jednim ciljem, a to su dvogodišnje uštede. 'Svaki tjedan srijedom do podne resorne radne skupine moraju nam dostaviti podatke na propisanim obrascima koje mi prosljeđujemo na radna tijela vlade koja donose odluku', kazao je Damir Cimer, savjetnik ministrice Opačić.

Svi se članovi tima izjavom obvezuju na čuvanje povjerljivosti podataka. No, koje je jamstvo da će se sve zacrtano ispuniti i to u rokovima. 'Naravno, garancija nikada nema. Naš zadatak, kao operativne skupine, bit će da se ti rokovi ispoštuju', kazao je Cimer.

U vladine timove i planove oporba ne vjeruje. 'Tko više vjeruje ovoj Vladi, ovim ministrim? Ključni koalicijski partner se, čujemo, razilazi oko mjera sa svojim ključnim koalicijskim partnerom iz SDP-a', kazao je saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević.

Slične timove Vlada je već imala, odnosili suse na uvođenje reda u državnim tvrtkama, ali i privlačenje stranih investicija. Konkretni rezultati još nisu vidljivi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju