Premijer Andrej Plenković danas je predsjedao sastankom Savjeta za INA-u u Banskim dvorima. Nakon sastanka ipak nismo doznali koliko konzultanti procjenjuju dionice Ine.

Galerija Tomislav Ćorić i Sabina Tandara Knezović - 3 Ministar Tomislav Čorić - 1 +0 Tomislav Ćorić

Premijer Andrej Plenković, komentirao je u Istri sastanak s konzultantima koji su radili procjenu vrijednosti Ine. Premijer je danas obišao radove na izgradnji Istarskog ipsilona.

Vezani članci Ilustracija Plenković zatražio ostavke: Vlada iza zatvorenih vrata predložila tri nova hrvatska člana Uprave Ine Prosvjed u Zagrebu Prosvjed pred HDZ-om: Protiv eura, ''rodne ideologije'' i WHO-a; Brzo se javio HDZ i prozvao ''MOST-ove zlobne, a nesposobne mališane''

"Logično je da ne možemo reći podatke koji se odnose na procjenu, to nije nitko podrazumijevao da ćemo reći javno", kazao je premijer.

Napomenuo je da oko ovakvih operacija, investicijski savjetnici koji savjetuju Vladu, daju preliminarnu procjenu dubinskog snimanja.

"Sastanak je bio dobar, konstruktivan i dobar temelj za daljnje razgovore s mađarskom stranom. Ovo je proces pregovora, nema tu informacije vani, neće je ni biti, nećemo iz taktičkih razloga govoriti javno", rekao je premijer.

Na pitanje misli li da će Mol prodati svoj udio odgovara kako vjeruje da je ovo pravi put za Hrvatsku i INA-u.

Konzultantska tvrtka Lazard na sastanku je predstavila svoje viđenje vezano za mogući otkup udjela MOL-a u Ini. Očekivalo se da će konzultanti danas objaviti koliko vrijedi Ina, no tu informaciju ipak nismo doznali.

Izjavu nakon sastanka u Banskim dvorima dao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekavši kako Vlada i dalje namjerava otkupiti dionice. 

Kazao je kako su danas primili prvo preliminarno izvješće. "U idućih mjesec dana dobit ćemo finalno izvješće. To je sve što mogu reći. Zadovoljni smo.

U izvješću nam je predstavljena analiza poslovanja kompanije. Dobili smo informaciju o tome kako konzultanti vide cijeli posao. Ovo je samo jedan od koraka prema otkupu dionica", kazao je. 

Smatra da je realno da Vlada otkupi dionice i da Vlada treba ići u taj posao. Do kraja šestog mjeseca očekuje razgovor s mađarskim MOL-om.

Detalje o modelima otkupa dionica Ine nije otkrio, kao ni od kuda novac za taj posao. 

Podsjetimo, Plenković je sinoć u Dnevniku Nove TV poručio kako Mađari ne diktiraju cijenu te naglasio da je riječ o složenom postupku. 

"Idemo dalje s procesom kupovine INA-e. Sutra ćemo znati je li isplativo, sutra je sastanak. Posao evaluacije jedne takve kompanije veoma je kompleksan", dodao je. 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju