Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE U PODNE

Cure detalji Vladinih smjernica za uštedu energije: Klima na 25, različite temperature za predsoblje i spavaću sobu, prijedloga ima i za promet...

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Vlada će na sjednici usvojiti smjernice za uštedu energije u Republici Hrvatskoj, dokument koji je pripremilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Institutom "Hrvoje Požar".

Dokument na 15 do 20 stranica predstavit će ministar Davor Filipović. Neki detalji već su iscurili u javnost. Pridržavanje preporuka bit će dobrovoljno.

Kako Jutarnji list doznaje, preporučit će se temperatura hlađenja prostorija klima-uređajima na najniže 25 Celzijevih stupnjeva, kao i grijanja, kad počne ogrjevna sezona, do maksimalno 21 stupanj.

Preporuke koje će se danas naći na Vladi govore o učinkovitoj potrošnji energije za kućanstva te objašnjavaju kolike bi trebale biti temperature čak i u različitim prostorijama stanova i kuća. Svima se načelno preporučuje ugradnja termostata. Pridržavanjem tih uputa moglo bi se, kažu, uštedjeti sedam do 15 posto energije.

U hodniku bi tako temperatura trebala biti od 14 do 18 stupnjeva, u spavaćoj sobi 18, u radnoj između 18 i 21 stupanj, u dnevnom boravku od 20 do 23 stupnja, a optimalna je temperatura kupaonice 23 do 25 stupnjeva.

Pročitajte i ovo Ivan Miloloža najavljene mjere Dnevnik Nove TV doznaje: Šok među poduzetnicima, računi za struju rast će i do 400 posto. Pogledajte pojašnjenje iz HEP-a

Kad se odlazi iz kuće, temperaturu bi trebalo spustiti na 16 stupnjeva. Tu su i preporuke da se prostorije istovremeno ne griju i prozračuju ili da se hladnjaci i zamrzivači ne drže blizu izvora topline. Preporuka ima i za promet, da ljudi dijele prijevoz ili da se više koriste javnim. 

Pročitajte i ovo Davor Filipović novi sastanak u bruxellesu Filipović o smanjenju potrošnje plina: "Izaći ćemo pred javnost s detaljnim planom"

Postoje i smjernice za javni, ali i za energetski sektor, koji bi posebnu pozornost trebao posvetiti velikim kupcima i njihovim mogućnostima ušteda. Poduzetnicima se preporučuje da analiziraju proizvodne procese i vide gdje je moguće trošiti efikasnije, javlja Jutarnji.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene