Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne ide na bolje

Milijuni otišli na obranu od požara, a buktinja više no ikad: "Znate što meni žena napravi dok ne pokosim travu... jao"

Aktualno Galerija Požari - 2 Požari - 2 Foto: DNEVNIK.hr Požari - 3 Požari - 3 Foto: DNEVNIK.hr Požari - 1 Požari - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Požari - 4 Galerija 1/4 >>
Gotovo pedeset milijuna kuna - toliki je iznos ove godine potrošen samo za troškove Ministarstva obrane za protupožarnu zaštitu. Samo sat leta kanadera penje se do 42 tisuće kuna. Požara će zbog promjene klime biti sve više, pa se uz nabavu opreme počinje razmišljati i kako smanjiti zapuštene površine koje pridonose širenju vatrenih stihija.

Više od sto nadzornih kamera u Divuljama registrira i najmanji dim.

Pročitajte i ovo Vatrogasci, ilustracija optužni prijedlog Drama na sjeveru Hrvatske: Polijevali gorivo po cesti i zapalili! Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama

"Vratili dite materi. Što znači da se požarima u Hrvatskoj bave vatrogasci. A mi svi smo tu da im pomognemo i da ih rasteretimo", izjavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Uspostavljenim sustavom, koji žele kopirati i drugi, zadovoljni su i vatrogasci na terenu, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan.

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac je rekao: "Vidio sam što se događa sad u Sloveniji i Italiji, gdje sustav funkcionira kao što je kod nas slično funkcionirao. Kad nemate jasnu liniju zapovijedanja, onda će požar goriti sedam dana."

Pročitajte i ovo Požar - 4 Val visokih temperatura Bjesne požari diljem Europe i u SAD-u, na tisuće evakuiranih: "Imao sam vremena pokupiti rodni list, otpusno pismo iz vojske i fotografiju roditelja"

Idući nužan korak kontrola je zapuštenog šumskog i poljoprivrednog zemljišta. Resorna ministrica zadovoljna je povećanjem površina za ispašu, a uvjerava da aktivno sudjeluju i Hrvatske šume.

"Ta sredstva se mjere u desecima milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede u šumske prometnice ulaže otprilike deset milijuna kuna godišnje, od čega jedan dio sredstva ide u posebno rizične jadranske županije", kaže ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ali požara je više no ikad. Čak 74 posto više nego lani, pa se samo trošak Ministarstva obrane za protupožarnu zaštitu u manje od sedam mjeseci popeo na pedeset milijuna kuna.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kaže: "Od samih puteva do zapuštenih zemljišnih površina, trebamo se svi malo zapitati. Moramo svaki od svoje kuće i svoje zemlje krenuti. Znate što meni žena napravi dok ne pokosim travu...jao."

Uz klimatske promjere požara će biti sve više

"Oni će se širiti kao što vidimo po Europi i prema unutrašnjosti. Dakle sustav mora biti spreman na sve to odgovoriti. Svaka kuna koja se uloži u prevenciju se višestruko isplati ukoliko ona pomogne, a najviše pomaže da se izbjegnu požari, pogotovo oni velikih razmjera", rekao je Božinović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Stigla dva kanadera VIDEO Lokalizirani požari u Istri: Izgorjelo pet hektara šume, niskog raslinja i trave

Nova pojačanja u zračnim snagama na dugom su štapu. Probijeni su rokovi za povratak onih sa servisa, ali za idući tjedan najavljuju se pojačanje u borbi s vatrom. Vraća se i peti kanader

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene