Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oporba i analitičari kritiziraju efikasnost vladinih mjera.


Poručuju kako napori premijerkinog tima da obuzda recesiju za sada kao rezultat imaju samo rekordnu nelikvidnost i opasno visoku nezaposlenost. Ruku na srce, ni sami ne nude konkretna rješenja. Zavod za zapošljavanje je pretrpan, poduzetnici pričaju samo o dugovima, a premijerka zaziva optimizam. No da bi sa njim zarazila i ostatak poduzetnika obeshrabrenih recesijom, trebati će joj puno više od jeftinijih kredita koje je sredila za biznis.

Vezani članci Andrej Plenković i Davor Filipović Plan težak šest milijardi kuna: Ovim potezima Vlada namjerava pomoći svojim građanima Slika nije dostupna Linić: Vlada je jedini rasipnik, svi ostali štede

'Porezi porezi su problem, neefikasnost proizvodnje je takva da se ne isplati raditi i krizni porez od 4 posto treba prvog sedmog nestati, sa ovim od 2 posto', kaže SDP-ovac Slavko Linić. Stručnjaci upozoravaju da bi Vlada bila efikasnija kada bi uvela red u naplatu potraživanja. Preporučuju joj i da razmisli o skupljanju novca kroz privatizaciju državnih tvrtki, koje polako gube bitku sa privatnom konkurencijom.

'Mi imamo jedno dvije banke pa osiguravajuće društvo, koje gube svoje tržišne udjele, snalaze se pa izbijaju afere pa se mijenjaju menadžeri i one se tako koprcaju iz godine u godinu, a za to vrijeme privatni sektor radi i naravno osvaja tržište', tvrdi Velimir Šonje, ekonomski analitičar. Bankari su u ocjenama efikasnosti Vlade naravno suzdržani. Oni su dobili da šansu da, uz manji rizik kojeg je djelomično preuzela Vlada, svoju nagomilane depozite napokon opet počnu posuđivati gospodarstvenicima. Jedini je problem što je to preuzimanje rizika jedini Vladin pravi antirecesijski potez čije efekte tek čekamo.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju