Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi oko MOL-a

Evo što je Milanović rekao o napetoj situaciji s Mađarskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sjednici Vlade premijer Zoran Milanović je rekao da situaciju s MOL-om ne shvaća kao ratno stanje, ali privatno mu nije drago to što se događa.

Milanović je o odnosima s mađarskim MOL-om rekao da trenutačnu situaciju ne shvaća kao ratno stanje. 'Ovo što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku Vladu donekle mogu razumijeti, no od vas očekujem suzdržanost bez ikakvih komentara', rekao je premijer, dodajući da mu privatno nije drago to što se događa. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Neće biti mandatar Nakon što je od njega odustao i SDP, što je preostalo Milanoviću? "Operacija nije uspjela, ali..." Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta"

>> NAPETO SA SUSJEDIMA: 'Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje'

Premijer Milanović ministrima je poručio da se suzdrže od komentara o MOL-u Premijer se ovime osvrnuo na poteze mađarske vlade koja je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica te hrvatskog ministra financija prozvala za javne prijetnje MOL-u

'Zemlje nije zahvalno dijeliti na prijatelje i neprijatelje, ali ako je netko pomagao Hrvatsku u posljednjih 20 godina to je bila Mađarska. Možda nitko Hrvatskoj nije pomagao više od Mađarske', rekao je Milanović, dodajući da su do sada odnosi s tom susjednom zemljom bili sjajni.

>> INA-MOL u 10 godina: Od strateškog partnerstva do međunarodnog spora

'Odnosi su sjajni i vjerujem kako se neće narušiti', rekao je premijer.

Strateške investicije

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske raspravljalo se o konačnom prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima kojim se želi olakšati pokretanje investicijskog ciklusa.

Prema konačnom prijedlogu u odlučivanje o davanju statusa strateške investicije, kroz sudjelovanje u radu povjerenstva za odabir strateških projekata, uključili bi se i predstavnici jedinica lokalne uprave, odnosno župani i gradonačelnici na čijem se području investicije trebaju realizirati.

Dodatno se utvrđuje i odgovornost državnih službenika za brzo rješavanje administrativnih postupaka.

>> 'Investicije su nam u interesu, a vi se pravite Englezi'

Govoreći o konačnom prijedlogu Zakona o strateškim investicijama ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako je Zakon potreban zbog hitnog pokretanja investicijskog ciklusa. 'Više od pola Vlade surađivalo je na ovom Zakonu. Pozivali smo na suradnju oko ovog Zakona i dalje smo otvoreni za komunikaciju', rekao je Vrdoljak.

Zakon o kaznenom postupku

Ministri su mogli čuti izmjene i dopune Zakona o kaznenom postupku. 'Uvodimo sudsku zaštitu u sve faze postupka i striktna pravila o kaznenim prijavama', rekao je ministar pravosuđa Orsat MIljenić.

Prema predloženim izmjenama ZKP-a, državni odvjetnik više nema ovlasti o osnovanosti žalbe. U korist djece novim zakonom uvodi se niz mehanizama za smanjivanje traume tijekom sudskih postupcaka. 'Zakonom će se maksimalno zaštiti djeca tijekom sudskih postupaka kako bi traume bile manje', rekao je Miljenić.

>> Rok za podizanje optužnice najviše dva i pol mjeseca nakon istrage

Osim toga, uvode se i promjene u praćenju imovine počinitelja. 'Kriminalce najviše boli da im uzmemo imovinu. Ideja je pomaknuti fazu u kojoj pratimo potencijalne počinitelje. Ako dođe do kaznenog postupka i ako im je imovina negdje sklonjena, znati ćemo gdje je i znati ćemo je vratiti', kaže Miljenić.

Prava za vrijeme nezaposlenosti

Pred ministrima su bile izmjene i dopune Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti kojima se stjecanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti omogućava i osobama koje obavljaju samostalnu djelatnost, pod uvjetom da je do prestanka obavljanja te djelatnosti došlo zbog opravdanih razloga.

>> Doznajte koje promjene donosi mirovinska reforma!

'Ukidamo redovito mjesečno javljanje na HZZ i više ćemo se posvetiti individualnom radu', rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Na dnevnom redu su i dopune Zakona o mirovinskom osiguranju kojim se žele isključili pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti. Predloženim zakonom omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u roku.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene