Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće mirovine, dulji radni staž...

Doznajte koje promjene donosi mirovinska reforma!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kada pitate umirovljenike što bi željeli, bez razmišljanja će reći zdravlje i više novca za dostojanstven život. Prema najavama ministra Mrsića nova mirovinska reforma budućim umirovljenicima bi trebala donijeti upravo to - veće mirovine. Jedna od većih reformi ove Vlade donosi niz promjena, među njima je i dulji radni straž - do 67. godine, što se mnogima ne sviđa.

S 28 godina Antonio Vrdoljak je na početku radnog vijeka, a po novoj reformi u mirovinu neće tako skoro, tek sa 67 godina. 'Bit će nezgodno, bit će prolivenih kava, piva i cuge općenito', kazao je.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Slika nije dostupna 'Balon mora puknuti' Evo što zapravo znači uplaćivanje u 'treći stup' i isplati li se

Najrazvikaniji dio mirovinske reforme počet će s prilagodbom tek od 2030. i trajat će osam godina. Do tada prvo treba izjednačiti radni vijek žena s muškarcima. S posla na groblje, kaže ministar Mrsić, ne stoji. 'Umirovljenik koji ima 65 godina će uživati mirovinu godinu dana kraće nego umirovljenik koji s 67 godina ode u mirovinu', kazao je Mrsić.

Psihofizično zdravlje radnika bit će presudno, kaže ministar. Reforma omogućava odlazak u prijevremenu mirovinu kada se za nju ispune uvjeti, bez umanjenja primanja.

>>
Nacrt novog zakona o radu: Evo koja su nova pravila!

Dušanka Suhetski do mirovine ima više od 10 godina. Rad na tržnici, u svim vremenskim uvjetima, iznimno je težak, ali mirovini se ne raduje.'Moja mirovina, pa ako bude 1.100, 1.200 kuna, tako poljoprivrednici imaju. Nema šanse da bude veća, ako bude po ovome sada', kazala je.

Ministar Mrsić kaće da se sada moraju napraviti promjene. 'Osigurati da mirovine iz prvog i drugog mirovinskog stupa budu 60-70 posto plaća. U ovom trenutku u Hrvatskoj uspijevamo održati da prosječna mirovina iznosi oko 40 posto prosječne plaće', kazao je.

I prvi i drugi mirovinski stup dobit će jednaku težinu, no drugi će se naslanjati na državnu blagajnu. 'Ako nema sredstava, mirovine nećemo usklađivati ili ako je situacija izuzetno loša kao što predviđamo slijedeće godine, te će se mirovine smanjiti u određenom postotku, ali tu ćemo biti pravedni', kazao je Mrsić.

Cilj Hrvatske je imati 2 milijuna zaposlenih. Starenjem stanovištva ni produljenje radnog vijeka neće biti dovoljno. Ministar predviđa da će nam i nakon svih reformi, pa čak i ako svi sa zavoda budu zaposleni, nedostajati 370.000 radnika. Naravno, treba prvo otvoriti ta radna mjesta, a za to je potrebno da druge Vladine reforme pokažu rezultate.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene