Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka mađarskog ministra

NAPETO SA SUSJEDIMA: 'Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje, ali to ne isključuje mogućnost dogovora, izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Janos Matronyi u vezi s naftnim sporom između Hrvatske i Mađarske.

Europska komisija ističe da Hrvatska ima pravo izdati uhidbeni nalog za direktora MOL-a na koji se ne može politički utjecati, javlja mađarska novinska agencija MTI.

'Došlo je vrijeme kada Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje, ali to ne isključuje mogućnost postizanja dogovora', rekao je Martonyi govoreći o sporu Hrvatske i Mađarske oko naftnih tvrtki Ine i MOL-a nakon što je Mađarska oštro reagirala na hrvatski zahtjev za uhićenje direktora mađarske tvrtke.

On je rekao da potez mađarske vlade 'nije drastičan' i da dolazi u vrijeme kada 'stižu signali kako suradnja u središnjoj Europi i jačanje gospodarskih veza nisu visoko na dnevnom redu u Hrvatskoj'.

'Ako hrvatska vlada sada misli da je prodaja dionica Ine MOL-u bila loša odluka, bolje je prodati udio MOL-a', rekao je on. 'Energetska suradnja možda je Hrvatskoj manje važna nego što smo mislili', istaknuo je Martonyi.

Agencija također prenosi izjavu glasnogovornice povjerenice za pravosuđe EK-a Mine Andreeve koja je rekla da je izdavanja uhidbenog naloga za direktora MOL-a Zsolta Hernadija isključivo pravna stvar na koju se ne može politički utjecati.

O svakome slučaju odlučuju međunarodne pravosudne vlasti, rekla je Andreeva dodajući da EK ne može zauzimati stav prema mogućem ishodu slučaja Hernadija kojega Hrvatska traži radi navodnog podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Banski dvori bez komentara Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine Slika nije dostupna Prvi čovjek MOL-a Zsolt Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

>> Hernadi na tjeralici, Mađarima stigao zahtjev za uhićenjem

Mađarska vlada u srijedu je od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, na dan kada je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje Hernadija koji se nije odazvao na pozive za ispitivanje u Hrvatskoj.

Službena Budimpešta smatra da slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, nego se radi o 'sumnjivim i nezakonitim postupcima' i drži kako ima pravo odlučiti hoće li ostati vlasnicom.

O raspisivanju Interpolove tjeralice i europskog uhidbenog protiv Hernadija oglasio se i MOL ocijenivši da se time krši zakon EU-a i najavljujući da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

Hrvatska vlada nije željela komentirati poteze mađarske vlade, a glede priopćenja MOL-a poručuje da izvršna vlast nema utjecaja na pravosudna tijela. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene