Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračunske zalihe

Premijer: 'Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti budu samo u kunama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prilikom odobrenja 55.680 eura iz proračunske zalihe za Ured zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, premijer je taj utrošak komentirao kao 'plaćanje aljkavosti'.

Nakon što je ministar financija Boris Lalovac izvijestio o rješenju o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2015. godinu, Uredu zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, za isplate novčanih naknada i troškova postupaka u 13 predmeta, premijer ga je pitao:

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Ilustracija Sjednica Vlade Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

'Znači, opet plaćamo aljkavost?'

'Svaki mjesec', odgovorio je Lalovac.

Prije početka sjednice Vlade, premijer Zoran Milanović se osvrnuo na rješenja o nezavidnim situacijama u kojima su se našli građani s kreditima u švicarskim francima.

Izrazio je nadu da će jednoglasno biti izglasane promjene u Zakonu o potrošačkom kreditu. 'Sada smo jedna od dvije države u svijetu u kojima postoji sindrom u kojima rate kredita realno rastu, a vrijednost nekretnina realno pada. Ponašamo se kao da kuna nije naša valuta, pa se nadamo da ćemo zakonom regulirati da krediti budu u kunama', rekao je Milanović.

 

'Ubuduće ćemo ići prema tome da stambeni krediti - koje možemo regulirati posebnim zakonom - budu u kunama', kaže premijer. 'To je nešto o čemu se možda trebalo razmišljati prijašnjih godina, ali se nije jer su se stvari prepuštale inerciji, nije se htjelo zamjerati biračima, uskratiti im nešto povoljnije kredite i to onda tako završi', ustvrdio je.

'Sada smo na to stavili točku i treba početi donositi takve vrste odluka. Netko će reći da su populističke, a ja kažem da su nužne i neizbježne', poručio je Milanović.

Vlada je danas od ministra uprave Arsena Bauka čula da je prikupljeno dovoljno vjerodostojnih potisa birača za raspisvanje državnog referenduma o uređenju pitanja davanja hrvatskih autocesta u koncesiju.

Ministarstvo: Ponuđači u procesu monetizacije autocesta NISU povukli ponude

Premijer Zoran Milanović u četvrtak je sa sjednice Vlade poručio kako se razmišlja o tome da se zakonskim rješenjem regulira pitanje stambenih kredita koji bi se ubuduće dobivali samo u kunama te izrazio nadu da će Hrvatski sabor u petak jednoglasno usvojiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojima se tečaj franka fiksira na 6,39 kuna. Državni zavod za statistiku je utvrdio da je prikupiljeno 488.545 vjerodostojnih potpisa, što znači da imaju više od 10 posto ukupnog broja birača koji iznosi 464.926 birača.

Vesna Pusić izvijestila je kako Hrvatska sudjeluje u humanitarnoj pomoći za Ukrajinu koju organizira Europska unija. '27. siječnja pomoć bi bila transportirana u Ukrajinu. Radi se o pomoći koju je osigurao Državni ured za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo unutarnjih poslova. Ukupna vrijednost je 1.700.000 kuna u robi', rekla je Pusić.

Na dnevnom redu su bila i rješenja o istovremenom raspuštanju devet gradskih te osam općinskih vijeća i razrješenju gradonačelnika odnosno općinskih načelnika te njihovih zamjenika zbog toga što te jedinice lokalne samouprave nisu usvojile svoje proračune za ovu godinu.

Bauk je izvijestio kako 17 lokalnih jedinica nije donijelo proračun te da se raspuštaju vijeća i razrješuju gradonačelnici Raba, Paga, Hvara, Dubrovnika, Omiša, Korčule, Novog Marofa, Svetog Ivana Zeline, Zlatara, Kukljice, Rugvice, Milne, Petlovca, Čaglina, Strahoninca, Lumbarde i Gundinaca.

Ministar Branko Grčić izvijestio je kako su predstavnici Europske komisije trenutačno u Hrvatskoj te da nadziru državne financije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene