Vlada Republike Hrvatske održava prvu sjednicu nakon ljetne stanke.

Galerija +0 Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Vlada na današnjoj sjednici raspravlja o Prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji.

Vezani članci Tena Mišetić i Andrej Plenković Razriješena jedna od najbližih Plenkovićevih suradnica: Otkrivamo novo radno mjesto Tene Mišetić Danijel Rehak Preminuo je Danijel Rehak: ''Ostali smo bez još jednog vukovarskog heroja''

Andrej Plenković kazao je kako su obavljeni razgovori s Upravom, sindikatima i radnicima 3. maja o davanju državnih jamstava, s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Govorio je i o obilježavanju dana žrtava totalitarnih režima, koji će se obilježiti u petak, 23. kolovoza, te naveo da će u ime Vlade na obilježavanju nazočiti ministar Medved.

Ministar Darko Horvat izvijestio je potom članove Vlade o tijeku problema i provedbi restrukturiranja brodogradilišta 3. maj. Kazao je i kako je državni proračun oštećen za 4 milijarde kuna te se ova odluka o izdavanju državnih jamstava za 3. maj daje u cilju zaštite državnog proračuna od daljnjih šteta te nastavka poslovanja i dovršetka brodova. Jamstva će iznositi 150 milijuna kuna, a ministar je uoči sjednice potvrdio i da postoje zaintresirani ulagači.

Plenković je dodao kako bi rješavanje poblema u 3.maju značilo i da će se, u određenoj mjeri, nastaviti i poslovanje Uljanika. Vlada je potom jednoglasno prihvatila odluku o davanju državnih jamstava za 3. maj.

Premijer je potom obrazložio prijedlog da kandidat Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine bude Dubravka Šuica, a taj je prijedlog potom i jednoglasno prihvaćen. (D.B./Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju