Vlada Republike Hrvatske održava prvu sjednicu nakon ljetne stanke.

Galerija


Vlada na današnjoj sjednici raspravlja o Prijedlogu odluke o davanju državnog jamstva za kreditno zaduženje Brodogradilištu 3. maj kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i drugih banaka, radi stvaranja preduvjeta za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji.

Vezani članci Andrej Plenković Od ponedjeljka se otvaraju terase kafića, dopušteni treninzi u zatvorenom: "Ako se situacija pogorša, mjere se uvijek mogu i pooštriti" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković otkrio dokad bi se trebalo cijepiti najugroženije stanovništvo, nema ništa protiv da se objavi tko je obnavljao kuće nakon rata

Andrej Plenković kazao je kako su obavljeni razgovori s Upravom, sindikatima i radnicima 3. maja o davanju državnih jamstava, s ciljem umanjenja postojećih gubitaka za Republiku Hrvatsku.

Govorio je i o obilježavanju dana žrtava totalitarnih režima, koji će se obilježiti u petak, 23. kolovoza, te naveo da će u ime Vlade na obilježavanju nazočiti ministar Medved.

Ministar Darko Horvat izvijestio je potom članove Vlade o tijeku problema i provedbi restrukturiranja brodogradilišta 3. maj. Kazao je i kako je državni proračun oštećen za 4 milijarde kuna te se ova odluka o izdavanju državnih jamstava za 3. maj daje u cilju zaštite državnog proračuna od daljnjih šteta te nastavka poslovanja i dovršetka brodova. Jamstva će iznositi 150 milijuna kuna, a ministar je uoči sjednice potvrdio i da postoje zaintresirani ulagači.

Plenković je dodao kako bi rješavanje poblema u 3.maju značilo i da će se, u određenoj mjeri, nastaviti i poslovanje Uljanika. Vlada je potom jednoglasno prihvatila odluku o davanju državnih jamstava za 3. maj.

Premijer je potom obrazložio prijedlog da kandidat Republike Hrvatske za člana Europske komisije u razdoblju od 2019. do 2024. godine bude Dubravka Šuica, a taj je prijedlog potom i jednoglasno prihvaćen. (D.B./Hina)