Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Premijer: Treba surađivati s DORH-om kako bi se ubrzale investicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Tihomir Orešković u srijedu je na početku sjednice Vlade kazao da su se on i ministar gospodarstva Tomislav Panenić u utorak sastali s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom te razgovarali o tome na koji način ubrzati investicije, a najavio je i da će u Vukovaru ovoga tjedna razgovarati o investicijama.

Potrebno je surađivati s DORH-om kako bi se ubrzale investicije, rekao je Tihomir Orešković na početku sjednice.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković o izbacivanju srpskog diplomata: "Reagirali smo na jedini način na koji smo mogli" Premijer Andrej Plenković Tražio deportaciju Plenković o zatvorenim hrvatskim navijačima: "Nije realno da su svi jednako odgovorni za nered"

Potvrdio je da u četvrtak i petak boravi u Vukovaru, gdje će također, ističe, prvenstveno razgovarati o investicijama. Naveo je i da postoji zainteresirani investitor za ulaganje u Slavoniji, koji traži 10.000 hektara zemljišta te će, kazao je premijer, o toj temi razgovarati s lokalnim vlastima.

Vlada je u srijedu donijela Strategiju pametne specijalizacije Republike Hrvatske za razdoblje od 2016. do 2020. godine, koja je jedan od obvezujućih preduvjeta za povlačenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova. Sastavni dio Strategije je Akcijski plan koji pokriva predviđene aktivnosti za provedbu Strategije od 2016. do 2017. godine.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić je izjavio kako se "donošenjem strategije 'otključavaju' alocirana sredstva u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020. u iznosu od 664 milijuna eura, koja se usmjeravaju na poticanje znanstvene izvrsnosti i jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva kroz istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije".

Strategija sadržava ciljeve i prioritetne aktivnosti vezane za ulaganja u istraživanje, razvoj i komercijalizaciju inovacija te utvrđuje ciljane niše ulaganja odnosno tematska prioritetna područja unutar prioritetnih sektora.

"Ključni ciljevi strategije su poticanje gospodarskog rasta i otvaranja radnih mjesta s fokusom na suradnju gospodarskog i znanstveno-istraživačkog sektora, gdje Hrvatska ima najveći potencijal za pametan, uključiv i održiv rast", rekao je Panenić.

Tematska prioritetna područja su: zdravlje i kvaliteta života; energija i održivi okoliš; promet i mobilnost; sigurnost; hrana i bioekonomija.

Vlada je uz ostalo prihvatila i izvješće ​​​o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura.

 

Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata. Sredstva će se iskoristiti za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a i to za refinanciranje, odnosno zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC).

 

Vlada je također dala suglasnost Ivanić Gradu za zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 15,3 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za financiranje izgradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture.

 

 

 

VLADA Nastavlja se sa sufinanciranjem prijevoza srednjoškolaca

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta nastavlja s programom sufinanciranja prijevoza redovitih učenika srednjih škola, istaknuo je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar u srijedu na sjednici Vlade koja je donijela odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza srednjoškolaca za iduća tri mjeseca.

U tu je svrhu u proračunu osigurano 90 milijuna kuna.

Pravo na 75 posto sufinanciranja troškova prijevoza imaju redoviti učenici, a kupuju mjesečnu kartu za javni prijevoz (autobus i vlak) i od škole su udaljeni više od pet kilometara.

Na 100-postotno sufinanciranje imaju pravo učenici koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi.

Butković: Dio zajma EBRD-a za otpremnine i restrukturiranje HAC-a

Dio sredstava od zajma Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iskoristit će se za otpremnine radnicima i kompletno restrukturiranje Hrvatskih autocesta (HAC), izjavio je u srijedu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković uoči sjednice Vlade.

"U sklopu tog zajma predviđena su sredstva i za restrukturiranje Hrvatskih autocesta i mogućnost uvođenja novog sustava naplate. Dio sredstava će se koristiti i za otpremnine odnosno kompletno restrukturiranje, koje će se provesti u tvrtkama. To je vrlo pozitivan zajam s kamatom od jedan posto", kazao je Butković, ponovivši da će odgovor na to hoće li se uvesti vinjete dati studija koja bi trebala biti gotova do kraja godine.

"Nakon odluke Vlade da se ide u pregovore s Europskom bankom za obnovu i razvoj, ići će se na potpisivanje ugovora o zajmu", izjavio je Butković prije sjednice Vlade, dodavši i da će ugovor osim njega i predstavnika EBRD-a potpisati i ministar financija.

Hrvatska Vlada na današnjoj sjednici prihvatila izvješće ​​​o vođenim pregovorima za sklapanje ugovora o jamstvu između Hrvatske i EBRD-a za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a kao i ugovora o zajmu između HAC-a i EBRD-a u iznosu od 250 milijuna eura.

Zajam se odobrava na rok od 15 godina, s počekom od 2 godine i kamatom 6-mjesečni EURIBOR uvećan za 1 posto marže s mogućnošću fiksiranja kamata. Sredstva će se iskoristiti za financiranje projekta restrukturiranja HAC-a i to za refinanciranje, odnosno zatvaranje dospjelih glavnica postojećih kredita te za restrukturiranje društva Hrvatske autoceste održavanje i naplata cestarina (HAC-ONC).

Hrvatskim autocestama u ovoj godini na naplatu stiže ukupno 580 milijuna eura glavnica i kamata kredita.

VLADA: Pinjagić Telak nova predstojnica Državnog ureda za središnju javnu nabavu

Vlada RH je u srijedu na zatvorenom dijelu sjednice imenovala Marinu Pinjagić Telak predstojnicom Državnog ureda za središnju javnu nabavu, te je istovremeno razriješila dužnosti pomoćnice ministrice uprave, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Razriješena je i dosadašnja predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Daria Krstičević, a Zvonko Milas imenovan je novim predstojnikom.

Razriješeni su predsjednik i članovi Upravnog vijeća Agencije za poljoprivredno zemljište Tihomir Jakovina i Davor Romić. Novim predsjednikom, koji je ministar poljoprivrede po položaju, imenovan je Davor Romić, a članovima Krunoslav Karalić i Krunoslav Zmaić.

Dosadašnji predsjednik i članovi Sanacijskog vijeća Studentskog centra zagrebačkog Sveučilišta, Vjekoslav Bratić, Ivo Grgić i Berto Šalaj razriješeni su dužnosti. Novim predsjednikom imenovan je Dragan Krasić, a članovima Pero Semren i Goran Kolarić.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada RH dala je i suglasnost zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda postupak postizanja rješenja spora je klasificirani podatak, te je Prijedlog za davanje suglasnosti označen stupnjem tajnosti "ograničeno" i nije ga moguće objaviti, stoji u priopćenju.

Također, dana je ovlast za sklapanje ugovora. Na temelju Pravilnika o kriterijima za određivanje stupnjeva tajnosti podataka Ministarstva pravosuđa RH Prijedlog zaključka je klasificiran stupnjem tajnosti "povjerljivo" te ga nije moguće objaviti, navode iz Vlade Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene