Vlada je na sjednici raspravila prijedlog odluke o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno objekta bivše političke škole u Kumrovcu. Premijer je komentirao nasilje na Braču.

Galerija


U uvodnom govoru premijer Plenković osvrnuo se na posjet predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera Hrvatskoj. "Njegov posjet potvrdio je naše dobre odnose, a on je vidio naš napredak u brojnim područjima. Osobno je vidio kako se realizira obnova zračne luke u Dubrovniku", rekao je Plenković i dodao kako je s njim razgovarao i o pripremama za ulazak u Schengen.

Vezani članci Silvano Hrelja (Foto: Davor Visnjic/PIXSELL) HSU prijeti umirovljeničkim prosvjedima: "Svakog tjedna poslat ćemo pet autobusa Plenkoviću pod prozor" Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada na sjednici o izmjenama paketa poreznih zakona, Plenković ni riječi o štrajku i pregovorima sa sindikatima

Plenković je rekao kako je s predstavnicima Komisije razgovarao o Vukovaru. "Tu se vidi otvorenost Komisije da pronađemo poseban zakon o Vukovaru, kako bismo pomogli gospodarske subjekte", rekao je.

Osvrnuo se i na podizanje kreditnog rejtinga agencije Fitch. "To je najbolja ocjena u posljednjih 14 godina", rekao je Plenković.

Osvrnuo se i na najnovije zaduženje Hrvatske. Naime, Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, što je najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sada, priopćilo je Ministarstvo financija.

"To znači da je to najpovoljnije, najjeftinije refinanciranje ikada dosad u tom smislu. To možemo smatrati uspjehom. Hrvatska kotira jako dobro. Zahvaljujući ovome mi ćemo smanjiti plaćanje kamata 500 milijuna kuna", rekao je premijer.

Komentirao je i slučaj u Supetru. "Svjedoci smo nasilja u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, pa tako i ovaj posljednji slučaj u Supetru. Smatram da je to nedopustivo, u ime Vlade osuđujem takva ponašanja. Moramo djelovati preventivno.

Primitivni i divljački ispadi moraju se sankcionirati. Polarizacija u društvu očito je prisutna pa se događaju ovakva neprihvatljiva ponašanja. U ovakvoj Hrvatskoj koja želi imati tolerantno društvo, nema mjesta takvim ispadima.  Očekujem od svih tijela da se protiv toga bore aktivno i agilno. Tu mislim i na policiju i na pravosuđe te na sve druge aktere, uključujući i političke stranke, koji mogu djelovati da se ovakve stvari ne događaju", rekao je Plenković.

O Kumrovcu

Vlada je na sjednici donijela odluku o izboru ponuditelja i prodaji hotela Zagorje, odnosno objekta bivše političke škole u Kumrovcu.

Interes za kupnju na nedavnom natječaju iskazala je kineska poduzetnica Jiang Yu, suvlasnica tvrtke Zhongya Nekretnine, najavivši spremnost kineskih investitora da ulože 20 milijuna eura u taj objekt.

Stižu opake vrućine, DHMZ izdao upozorenje: Cijela zemlja pod toplinskim valom