Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dala ponudu

Kinezi bi u zgradu bivše političke škole u Kumrovcu uložili 20 milijuna eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kineski investitori uložit će 20 milijuna eura u hotel Zagorje, nekadašnji objekt bivše političke škole u Kumrovcu, izjavila je u petak Jiang Yu, kineska poduzetnica, suvlasnica tvrtke Zhongya Nekretnine, koja je jedina dala ponudu na nedavnom javnom natječaju za kupnju tog objekta.

U Razvoru, naselju u općini Kumrovcu, ministar državne imovine Goran Marić uručio je u petak općinskome načelniku Robertu Šplajtu odluku kojom Sportsko-rekreacijska poljana u Razvoru postaje vlasništvo te općine.

Riječ je o Stadionu Kumrovec u Razvoru, naselju na granici s Republikom Slovenijom. Stadion se prostire na više od 153.000 metara četvornih, a izgrađen je za potrebe Univerzijade 1987. godine.

Ministar Marić je rekao kako vjeruje da će tim potezom početi novi, bolji život tog objekta.

"Nastavljamo naš doprinos stavljanja u funkciju onih objekata koji dosad nisu predstavljali korist za lokalnu zajednicu diljem Hrvatske. Nismo više mogli dopustiti toliko zapuštenosti i rugla po cijeloj Hrvatskoj. I ovo prelijepo pitomo Zagorje već 30 godina ima ruglo u centru Kumrovca, ruglo bivše Političke škole. Mi to više nismo mogli gledati”, rekao je ministar Marić.

Govoreći o Političkoj školi, istaknuo je da kupoprodaja još nije obavljena.

"Ministarstvo državne imovine je prihvatilo ponudu i uputilo prijedlog Vladi da se sklopi ugovor s ponuditeljem. U tijeku je procedura prikupljanja mišljenja resornih ministarstava", rekao je Marić i najavio da već sljedeće subote veliko zemljište uz Političku školu ide na natječaj.

"Sva će ova reanimacija imovine diljem Hrvatske sigurno utjecati na gospodarsku, a time i na demografsku reanimaciju Hrvatske. Kao što zapuštena imovina percepcijski izgleda loše, još više izaziva loše društvene, ekonomske i gospodarske posljedice. Nadam se da je to prošlost”, zaključio je Marić.

Stadion uključiti u veću kumrovečku priču

Ministru je zahvalio načelnik Općine Kumrovca Robert Šplajt, ističući kako je i kumrovečki stadion važan detalj u pretvaranju Kumrovca u kvalitetnu cjelogodišnju destinaciju s različitim sadržajima.

"Vjerujem da - kada stavimo sve ove objekte u funkciju - možemo postati turistička meka, jedna od najznačajnijih kontinentalnih destinacija u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu. Stadion bi trebao biti uključen u veću priču u Kumrovcu, priču kongresnoga i wellness centra te turističkoga i sportsko-rekreacijskog dijela", rekao je načelnik Šplajt.

Saborski zastupnik Žarko Tušek kratko je ocijenio da je ovo povijesni dan za Kumrovec i Hrvatsko zagorje.

"Ono što se generacijama pokušalo riješiti kroz korištenje državne imovine današnjim danom se uvelike riješilo. To je samo dio velikih investicija s nacionalne razine koje se događaju na području Krapinsko-zagorske županije, a koje se mjere u iznosu većem od dvije milijarde kuna”, rekao je Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da se o objektima, otkad su ih napustili prognanici, nitko nije brinuo.

"Dosad je bilo pet natječaja za prodaju Političke škole, ali ni klima nije bila dobra za tako nešto, a tada ni zakonske odredbe nisu bile povoljne za uspješnu prodaju državne imovine. Sada, nakon donošenja novog zakona, to je napravljeno”, rekao je Kolar i zahvalio ministru što je donesen takav zakon. U ime lokalne uprave istaknuo je da će biti potpora ulagačima, sadašnjim i budućim.

I za sportsko-rekreacijski centar zainteresirana kineska kompanija

Inače, u sklopu sportsko-rekreacijskog centra je zgrada površine oko 1300 metara četvornih, opremljena svlačionicama, sanitarnim čvorovima, tuševima i prostorom za zagrijavanje sportaša, skladištem za opremu, dvjema garažama za vozila, kotlovnicom te velikim otvorenim prostorijama (oko 300 metara četvornih) koje mogu poslužiti kao konferencijske dvorane, press-centar ili restoran.

Kao i za Političku školu u Kumrovcu, osnivačica kompanije Z-Run WellTon Industries Jiang Yu, koja je bila na svečanosti, pokazala je interes i za taj objekt.

"Danas smo došli zajedno s načelnikom i županom raditi planove za zajedničke projekte. Uz ovaj kraj sam jako emotivno vezana i sigurna sam u daljnju dobru suradnju, a na dosadašnjoj zahvaljujem svima koji su sudjelovali u cjelokupnom procesu, od Vlade do lokalne uprave i samouprave”, izjavila je Jiang Yu. Istaknula je kako je namjera da stadion postane svjetski nogometni kamp, gdje bi se mogle pripremati reprezentacije iz cijelog svijeta i nogometni klubovi, a Spomen-dom Kumrovec služio bi kao hotel.

Pomoć manjim i nerazvijenim općinama

Nakon svečanosti, ministar Marić odgovarao je na pitanja novinara, od kojih je neke zanimalo zašto je u posjet Općini Kumrovcu došao baš danas, posljednjeg dana predizborne kampanje, a ne, primjerice, u ponedjeljak.

"U ponedjeljak sam na drugom mjestu. Inače, ponedjeljak, utorak i petak su jedini dani kad mogu ići u posjete jedinicama lokalne samouprave, i to često radim. U utorak sam bio u Osijeku i Vukovaru, danas sam ovdje, u ponedjeljak ću najvjerojatnije biti u Pitomači”, odgovorio je ministar Marić te dodao kako njegov posao nema veze s izborima. Rekao je da on nije predlagao termin posjeta, koji je dogovoren i usklađen s načelnikom i županom. Dodao je da osobno preferira manje i nerazvijene općine jer je njima pomoć itekako potrebna.

"Naš posao u ministarstvu ne prepoznaje ni regije ni županije ni općine, nego samo Hrvatsku”, zaključio je ministar Marić. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene