Kineski investitori uložit će 20 milijuna eura u hotel Zagorje, nekadašnji objekt bivše političke škole u Kumrovcu, izjavila je u petak Jiang Yu, kineska poduzetnica, suvlasnica tvrtke Zhongya Nekretnine, koja je jedina dala ponudu na nedavnom javnom natječaju za kupnju tog objekta.

Galerija +0 Jiang Yu (Foto: Robert Anic/PIXSELL)

U Razvoru, naselju u općini Kumrovcu, ministar državne imovine Goran Marić uručio je u petak općinskome načelniku Robertu Šplajtu odluku kojom Sportsko-rekreacijska poljana u Razvoru postaje vlasništvo te općine.

Riječ je o Stadionu Kumrovec u Razvoru, naselju na granici s Republikom Slovenijom. Stadion se prostire na više od 153.000 metara četvornih, a izgrađen je za potrebe Univerzijade 1987. godine.

Ministar Marić je rekao kako vjeruje da će tim potezom početi novi, bolji život tog objekta.

"Nastavljamo naš doprinos stavljanja u funkciju onih objekata koji dosad nisu predstavljali korist za lokalnu zajednicu diljem Hrvatske. Nismo više mogli dopustiti toliko zapuštenosti i rugla po cijeloj Hrvatskoj. I ovo prelijepo pitomo Zagorje već 30 godina ima ruglo u centru Kumrovca, ruglo bivše Političke škole. Mi to više nismo mogli gledati”, rekao je ministar Marić.

Govoreći o Političkoj školi, istaknuo je da kupoprodaja još nije obavljena.

"Ministarstvo državne imovine je prihvatilo ponudu i uputilo prijedlog Vladi da se sklopi ugovor s ponuditeljem. U tijeku je procedura prikupljanja mišljenja resornih ministarstava", rekao je Marić i najavio da već sljedeće subote veliko zemljište uz Političku školu ide na natječaj.

"Sva će ova reanimacija imovine diljem Hrvatske sigurno utjecati na gospodarsku, a time i na demografsku reanimaciju Hrvatske. Kao što zapuštena imovina percepcijski izgleda loše, još više izaziva loše društvene, ekonomske i gospodarske posljedice. Nadam se da je to prošlost”, zaključio je Marić.

Stadion uključiti u veću kumrovečku priču

Ministru je zahvalio načelnik Općine Kumrovca Robert Šplajt, ističući kako je i kumrovečki stadion važan detalj u pretvaranju Kumrovca u kvalitetnu cjelogodišnju destinaciju s različitim sadržajima.

"Vjerujem da - kada stavimo sve ove objekte u funkciju - možemo postati turistička meka, jedna od najznačajnijih kontinentalnih destinacija u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu. Stadion bi trebao biti uključen u veću priču u Kumrovcu, priču kongresnoga i wellness centra te turističkoga i sportsko-rekreacijskog dijela", rekao je načelnik Šplajt.

Saborski zastupnik Žarko Tušek kratko je ocijenio da je ovo povijesni dan za Kumrovec i Hrvatsko zagorje.

"Ono što se generacijama pokušalo riješiti kroz korištenje državne imovine današnjim danom se uvelike riješilo. To je samo dio velikih investicija s nacionalne razine koje se događaju na području Krapinsko-zagorske županije, a koje se mjere u iznosu većem od dvije milijarde kuna”, rekao je Tušek.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar podsjetio je da se o objektima, otkad su ih napustili prognanici, nitko nije brinuo.

"Dosad je bilo pet natječaja za prodaju Političke škole, ali ni klima nije bila dobra za tako nešto, a tada ni zakonske odredbe nisu bile povoljne za uspješnu prodaju državne imovine. Sada, nakon donošenja novog zakona, to je napravljeno”, rekao je Kolar i zahvalio ministru što je donesen takav zakon. U ime lokalne uprave istaknuo je da će biti potpora ulagačima, sadašnjim i budućim.

I za sportsko-rekreacijski centar zainteresirana kineska kompanija

Inače, u sklopu sportsko-rekreacijskog centra je zgrada površine oko 1300 metara četvornih, opremljena svlačionicama, sanitarnim čvorovima, tuševima i prostorom za zagrijavanje sportaša, skladištem za opremu, dvjema garažama za vozila, kotlovnicom te velikim otvorenim prostorijama (oko 300 metara četvornih) koje mogu poslužiti kao konferencijske dvorane, press-centar ili restoran.

Kao i za Političku školu u Kumrovcu, osnivačica kompanije Z-Run WellTon Industries Jiang Yu, koja je bila na svečanosti, pokazala je interes i za taj objekt.

"Danas smo došli zajedno s načelnikom i županom raditi planove za zajedničke projekte. Uz ovaj kraj sam jako emotivno vezana i sigurna sam u daljnju dobru suradnju, a na dosadašnjoj zahvaljujem svima koji su sudjelovali u cjelokupnom procesu, od Vlade do lokalne uprave i samouprave”, izjavila je Jiang Yu. Istaknula je kako je namjera da stadion postane svjetski nogometni kamp, gdje bi se mogle pripremati reprezentacije iz cijelog svijeta i nogometni klubovi, a Spomen-dom Kumrovec služio bi kao hotel.

Pomoć manjim i nerazvijenim općinama

Nakon svečanosti, ministar Marić odgovarao je na pitanja novinara, od kojih je neke zanimalo zašto je u posjet Općini Kumrovcu došao baš danas, posljednjeg dana predizborne kampanje, a ne, primjerice, u ponedjeljak.

"U ponedjeljak sam na drugom mjestu. Inače, ponedjeljak, utorak i petak su jedini dani kad mogu ići u posjete jedinicama lokalne samouprave, i to često radim. U utorak sam bio u Osijeku i Vukovaru, danas sam ovdje, u ponedjeljak ću najvjerojatnije biti u Pitomači”, odgovorio je ministar Marić te dodao kako njegov posao nema veze s izborima. Rekao je da on nije predlagao termin posjeta, koji je dogovoren i usklađen s načelnikom i županom. Dodao je da osobno preferira manje i nerazvijene općine jer je njima pomoć itekako potrebna.

"Naš posao u ministarstvu ne prepoznaje ni regije ni županije ni općine, nego samo Hrvatsku”, zaključio je ministar Marić. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju