Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pusić prenosi vijest

Europska komisija: Pelješki most je najbolje rješenje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vesna Pusić se uoči sjednice Vlade pohvalila procjenom Europske komisije prema kojoj bi najbolji način povezivanja kopna i Pelješca bio most.

Prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić uoči početka današnje sjednice rekla je kako Europska komisija procjenjuje da je najbolji način prometnog povezivanja kopna i Pelješca most.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno" Gabrijela Kišiček - 1 Analiza Gabrijele Kišiček Tko bi pobijedio u sučeljavanju Milanovića i Plenkovića: "To bi bilo napeto gledati, međutim..."

'Europska je komisija procijenila da je Pelješki most najbolje rješenje za spajanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje, dok je koridor kroz Neum ocijenjen vrlo niskim vrijednostima. Sad je na Hrvatskoj da napravimo najbolji projektni plan', rekla je Pusić.

'Nema više potkradanja'

Vlada je, inače, sjednicu otvorila izmjenama Zakona o državnim potporama, koji se usklađuje s europskim propisima. Nakon kraćeg obrazloženja ministra financija Slavka Linića, premijer Zoran Milanović je ustvrdio kako više neće biti potkradanja novca poreznih obveznika.

'Za one koji nisu shvatili, ulazimo u potpuno novi prostor, s novim pravilima, koja su zahtjevnija i teža. Nema više potkradanja, nema više varanja s novcem poreznih obveznika. To vrijedi i za državne kompanije, gdje mi kao Vlada odgovaramo za vrijednost njihovih dionica. (...) Štitit ćemo državnu imovinu i kompanije kao što je Croatia Airlines, koji ide u restrukturiranje jer nećemo dozvoliti da se dogodi ono što se dogodilo sličnim tvrtkama u okruženju. Da propadnu ili ih se prodalo za jedan pfenig', rekao je premijer.

>> Croatia Airlines zbog masovnog bolovanja letove otkazuje i danas

'Molim sve neka igraju po pravilima. Ako žele štrajkati, neka štrajkaju, ali neka to rade u skladu sa zakonom', rekao je još Milanović.

Kasnije se osvrnuo i na jučerašnji sindikalni prosvjed u središtu Zagreba.

>> VIDEO 'Smjer mijenjati nećemo, alternative ovome što mi radimo nema!'

Saboru poslan prijedlog redizajna osobne iskaznice

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade našle su se i izmjene Zakona o osobnoj iskaznici, kojim se propisuje njezin novi izgled. U uporabu će ući 1. srpnja, danom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, no građani stare iskaznice neće morati mijenjati odmah, već istekom roka valjanosti.

Na novoj će se osobnoj naći osobni identifikacijski broj (OIB), a s njom će se moći putovati u sve države članice EU. U kasnijoj će se fazi u iskaznicu moći ugraditi elektronički čip na koji će biti pohranjeni osobni podaci.

Dobna granica od koje se izdaju iskaznice s rokom valjanosti od deset godina smanjuje se s trenutnih 27 na 21 godinu starosti. Podnositelji zahtjeva za izdavanjem iskaznice koji zbog vjerskih ili medicinskih razloga pokrivaju glavu moći će iznimno priložiti fotografiju koja prekriva sve osim čela, brade i obraza.

Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić kaže kako je uvođenje novih osobnih iskaznica velika pretpostavka da se ide prema državi bez papira.

Uredba o osnivanju memorijalnog centra u Vukovaru: 'Ne želimo nikome utjerivati istinu'

Vlada je prihvatila uredbu o osnivanju javne ustanove 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar', koju bi organizirano trebali posjećivati svi hrvatski školarci.

Premijer Milanović kaže kako nije ideja da se djeci ili ljudima utjeruje istina, 'nego da se na jedan civiliziran način priča o povijesnim činjenicama u okviru institucije u koju bi dolazila sva djeca iz Hrvatske u posjet. Ne izgleda veliko, nije nikakva velika mudrost, ali uvijek je dobro vrijeme da se krene u realizaciju ovakvih stvari', rekao je Milanović.

Vlada je prihvatila i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture vezano uz provođenje postupka prikupljanja pisama interesa i vođenje pregovora s potencijalnim investitorima u vezi sa sudjelovanjem u postupku restrukturiranja i eventualnoj promjeni vlasničke strukture društva HŽ Cargo d.o.o. te prijedlog odluke o prikupljanju obvezujućih ponuda za promjenu vlasničke strukture trgovačkog društva HŽ Cargo d.o.o.

>> Mrsić: Neka sindikati oforme stranku i odu na izbore

Tu su i nacrti prijedloga Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prijevozu, o normizaciji.

Također, među ostalim, na dnevnom redu je bio i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na tekst Ugovora o prijenosu dionica i poslovnih udjela društava 3. Maj - Motori i dizalice d.d., 3. Maj - Tvornica industrijske i brodske opreme d.d., 3. Maj - Ugostiteljstvo d.o.o. i 3. Maj - STM d.o.o. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene