Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO

Mrsić: Neka sindikati oforme stranku i odu na izbore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Ministre, poruke koje ste danas čuli od sindikalista, jesu li vas zabrinule i uzbudile?

Pročitajte i ovo Renata Čulinović-Čaić Nisu prihvatili ponudu Nema dogovora sindikata i Vlade, hoće li liječnici u štrajk? "Mi nećemo biti roboti i nećemo raditi na takav način" Slika nije dostupna RADNIČKA PRAVA Sindikati otkrili planove za proslavu 1. maja: "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

Pa ne, prvo bih rekao da povlačenje paralele s vojno redarstvenom akcijom je nešto što ne bi trebalo iz poštovanja prema svima onima koji su položili život za Hrvatsku. Hrvatska ide naprijed, sviđalo se to nekome ili ne. Hrvatska se mora promijeniti i , s druge strane, prosvjedi su legitimni i u Europi se danas prosvjedovalo.

Sindikalisti najavljuju sindikalnu oluju u sljedećim tjednima i mjesecima, treba li to brinuti Vladu? Najavljivali su blokade, masovne štrajkove, brine li vas to?

Sa sindikatima ćemo razgovarati i dalje. Kada pogledate zahtjeve sindikata, dio zahtjeva i ova Vlada provodi - otvaranje radnih mjesta, investicije, dakle, sjest ćemo ponovno i razgovarati. Ne brinu nas prosvjedi, jednostavno Hrvatsku treba promijeniti, a nemamo čarobni štapić da promijenimo stvari preko noći.

>> VIDEO 'Ovo je sindikalni bljesak, ne tjerajte nas da pokrenemo oluju'

Treba li vas zabrinuti činjenica što je, verbalno, sindikatima podršku dala oporbena stranka HDZ, Laburisti, Crkva, branitelji? Široka fronta vam je oko Banskih dvora u ovome trenutku...

Pa legitimno je dati podršku, ali mislim da neki koji su dali podršku bi trebali šutjeti za sve ono što su napravili u Hrvatskoj u proteklim godinama. Jasno da svi tu vide neke svoje političke poene i mislim da ovaj skup koji je trebao biti skup koji bi trebao zaštititi radnička prava se pretvorio u jedan politički skup.

Vi kažete da je to politički, a ne sindikalni skup.Oni su danas zazivali prijevremene izbore, sindikalisti traže treći put...

Neka formiraju stranku i neka izađu na izbore pa će građanima reći nešto o onome što oni zastupaju, ali opet ću reći - Vlada će štititi prava radnika, ako ih ne budu mogli štititi sindikati.

U redu, 2009. Kolektivni ugovor koji je ovdje potpisan u predvečerje istih tih lokalnih izbora, oni praktički zahtijevaju da im se vrati. Imate li političku volju to vratiti? Imate li novca da im se isplati, to je jedan od osnovnih njihovih zahtjeva.

Više puta smo rekli i sada ponavljam - sindikalni mir nećemo kupovati, mi nećemo raditi odgođeni sindikalizam, nećemo potpisivati nešto što ne možemo ostvariti. Taj ugovor od 2009. , svi su znali, i bivša Vlada i sindikalisti, da se ne može ostvariti jer ne možemo isplatiti ono što nemamo.

Vi ste političar, dugo pratim i sindikalne pregovore i znam kako to izgleda u predvečerje izbora. Može li se dogoditi da se premijer Milanović, ministar Linić i vi slomite ako vam se sindikalni prosvjedi nastave i kažu tjedan dana prije izbora: 'Daj im bilo što, samo ih makni s ulice'. To je Sanader 2009. napravio. Može li se dogoditi isti scenarij?

Znamo što je Sanader napravio - opljačkao Hrvatsku. S druge strane, što se tiče sindikalnih pregovora, razgovarat ćemo i pregovarati, ali ne možemo u ovim pregovorima, kao što smo već rekli, dati ono čega nemamo.

U ovoj Vladi, vi glumite dobrog dečka, a Slavko Linić lošeg dečka. On je danas velike kritike uputio sindikalistima, pa kako će to funkcionirati?

Ministar Linić i ja smo dio pregovaračkog tima i pregovaramo sa sindikatima, i dalje ćemo pregovarati. Opet ćemo sjesti za stol, sada drugi ili treći dan, razgovarat ćemo i o Zakonu o radu i o Zakonu o skraćenju radnog vremena. Bez obzira na proteste, na sve one prijetnje koje ste čuli danas s pozornice, sindikati će morati sjesti s Vladom i razgovarati o tome.

Mislite li da će uopće htjeti sjesti s vama idućih nekoliko tjedana i mjeseci?

To morate pitati njih. Vlada je spremna, uvijek je bila spremna sjesti i razgovarati, ali razgovarati na ravnopravnoj osnovi i ne kupovati socijalni mir i ne raditi odgođeni sindikalizam jer jednostavno možemo isplatiti ono što imamo.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene