Ministar graditeljstva Predrag Štromar rekao je kako će novca za subvencioniranje stambenih kredita mladim obiteljima - biti. Unatoč pandemiji dosad je stiglo 1360 prijava, a vremena ima do kraja travnja.

Galerija


Iako je najavljeno da će novca za stambene kredite biti, neće svi moći do željenog kredita jer su neke banke već znatno postrožile uvjete.

Vezani članci Andrej Plenković i Boris Vujčić Marić najavio korekcije zakona do kraja godine, Vujčić upozorio: ''Prešutna prekoračenja su trebala biti iznimka, a postala su pravilo'' Radovan Fuchs Ministar Fuchs o građanskom odgoju, ali i zahtjevu dijela zagrebačkih škola: "Zatražile su skraćenje nastavnog sata na 40 minuta"

Unatoč pandemiji Iva je zbog subvencije ipak morala izaći iz stana i obići nekoliko institucija da bi prikupila potrebnu dokumentaciju, ali, kaže, znatno manje nego prije. „Imali smo pozitivna iskustva s ePoreznom. Neke smo stvari tamo mogli izvaditi, što prije nije bilo moguće, i zapravo sve vezano za banke“, zadovoljna je Iva Bunčić.

Sve što se može obavlja se digitalno jer i banke i APN rade sa smanjenim brojem radnika. I kreditni posrednici rade od kuće. Kažu da se u najboljem slučaju sve može obaviti uz samo jedan posjet poslovnici banke, ali i da će građani danas teže dobiti kredit.

„Kod odobravanja kredita banke drugačije gledaju, strože gledaju i strože procjenjuju rizike, što, naravno, ne odgovara ni nama ni klijentima, ali je ipak prilično razumljivo u ovom vremenu“, objašnjava strože mjere banaka kreditni posrednik Hrvoje Travnikar.

Banke su oprezne, no onima koji dobiju odobrenje Vlada će davati subvencije

Na primjer, u nekim bankama građanin koji je u siječnju mogao dobiti 100 tisuća eura kredita, danas može dobiti između 65 i 70 tisuća. Dio banaka pak ne odobrava kredite zaposlenima u najugroženijim sektorima poput ugostiteljstva, turizma ili prijevoza.

Za sve koji prođu kod banaka država će imati dovoljno novca za subvenciju unatoč krizi, poručuje Štromar. „U ovoj godini trebat će petnaestak milijuna kuna za te rate i subvencije, a novac nije upitan, osigurali smo ga u proračunu i to moramo izvršiti“, jasan je bio ministar.

Dosadašnji dežurni kritičari ove mjere, trgovci nekretninama, danas hvale što Vlada nije odustala od subvencija. Pandemija je, ističu, zaustavila trgovanje pa su im ovo gotovo jedini poslovi. Cijene ipak još nije značajno oborila.

„Cijene su realno na nivou kakve su bile 15. 3., s njima se još nije ništa dogodilo. Nisu narasle, to je važno. Gledajući indikatore, cijene više neće rasti, a u kojem će se smjeru kretati, koliko će i hoće li pasti, ovisit će o tome koliko će situacija s pandemijom trajati“, objašnjava Boro Vujović iz HGK-a.

Iva kaže kako nije bilo lako dići stambeni kredit u ovo vrijeme, ali je zadržala optimizam i vjeruje da će moći plaćati rate. Vrijeme će pokazati je li bila u pravu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr