Vlada je sa sjednice u četvrtak u saborsku proceduru uputila izmjene zakona o subvencioniranju stambenih kredita i zakona o društveno poticajnoj stanogradnji, a potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar istaknuo je kako je riječ o dvjema mjerama kojima je cilj poticanje demografske obnove društva i rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

Galerija


"Oba zakona mijenjamo jer su građani to tražili, pa se mjere prilagođavaju njihovim potrebama", rekao je Štromar na sjednici Vlade.

Vezani članci Predrag Štromar i Blaženka Divjak Štromar: "HNS će ustrajati da se u proračunu osiguraju dodatna sredstva za plaće učitelja" Predrag Štromar (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Štromar: "Ako treba, idemo na izbore, ali vjerujem u dogovor Vlade i sindikata"

Izmjenama Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućit će se dodatno subvencioniranje kredita za jednu godinu u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova kućanstva ima maloljetnu djecu, odnosno ako pri podnošenju zahtjeva za sufinanciranjem dijete podnositelja zahtjeva ili člana njegova kućanstva nema navršenih 18 godina.

Za provedbu zakona u proračunu je za ovu godinu, na razdjelu Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, osigurano 80 milijuna kuna - 42 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2017. godine, 34 milijuna kuna za plaćanje subvencija iz 2018. godine i četiri milijuna kuna za nove subvencije koje će se odobriti krajem ove godine. Za 2020. godinu planirano je 114 milijuna kuna, a za 2021. godinu 150 milijuna kuna.

Zakonom se propisuje davanje pomoći građanima prilikom rješavanja stambenih pitanja kupnjom stana ili kuće, odnosno gradnje kuće putem subvencioniranja stambenih kredita, rekao je Štromar te istaknuo da je u dvije godine primjene tog zakona 5300 mladih ljudi dobilo subvencije, a u tim se obiteljima dosad rodilo više od 550 djece.

Nova runda subvenicija stambenih kredita (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Sjednica Vlade, 18.04. 2019. (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Sabor su upućene i izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, kojima se želi omogućiti rješavanje stambenog pitanja širem krugu građana koji kupuju stanove na slobodnom tržištu, a smanjuje se i kamatna stopa na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto.

Također, želi se omogućiti kupnja stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotreba javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova.

Za izmjene Zakona o POS-u Štromar je naveo da je također riječ o konkretnoj demografskoj mjeri kojoj je cilj osigurati stanovanje mladima i njihov ostanak u Hrvatskoj.

Istaknuo je i uvođenje zabrane davanja u najam ili prodaje neotplaćenih stanova, što će se, kaže Štromar, definirati kupoprodajnim ugovorom kako bi se stanovi koristili za namjenu za koju država izdvaja javna sredstva.

Iznio je pritom podatak da je do sada odobreno 5300 subvencioniranih kredita i izgrađeno 8276 POS stanova za više od 36.000 članova obitelji.

(Hina)

Čuvari će moći imati samo osnovnu školu, u Sabor stiže novi zakon o privatnoj zaštiti