HNB je procijenio da će hrvatski BDP iduće godine rasti 2,8 posto, ali je upozorio na neophodne reforme.

Galerija


Kamatne stope na stambene kredite i u sljedećoj će godini imati trend pada, potvrdio je guverener Hrvatske narodne banke Boris Vujčić. Gospodarski rast u sljedećoj bi godini iznosio 2, 8 posto što je nešto više od prijašnje procjene Hrvatske narodne banke, a za ovu godinu rast je 3 posto. U HNB-u očekuju poboljšanje u zemljama koje su Hrvatskoj trgovinski partneri, a samim time i veću potražnju za domaćim izvozom.

Vezani članci Plenkovića brane od bombona Karnevalska povorka umalo bombonima pogodila Plenkovića, zaštitari ga uspješno obranili Boris Vujčić (Foto: Dnevnik.hr) - 3 HNB ima dobre vijesti: Hrvatsko gospodarstvo i dalje je u uzletu, a pozitivni trendovi nastavit će se i u 2019. godini

Za veće stope rasta, rekao je guverner, trebat će provesti reforme.

"Stopa rasta bi trebala ostati na razini iz ove godine, stopa rasta zapolesnosti bi trebala biti isto oko 2 posto, smanjenje stope nezaposlenosti ispod 6 posto, rast stope zaposlenosti i participacije na tržištu rada, što su sve relativno dobre vijesti. Međutim, naglašavam da dizanje potencijalne stope rasta BDP-a ovisi o nizu strukturnih reformi koje moramo provesti", rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Premijer je zadovoljan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iz Koprivnice je poručio kako je zadovoljan ovakvom procjenom. Kaže kako je bolje i 3 posto, na koliko je HNB procijenio rast BDP-a u ovoj godini, nego veća stopa rasta uz zaduživanje. Njegova Vlada, uvjerava Plenković, provodi odgovornu politiku.

"Naša je politika zdrav gospodarski rast, smenjenje javnog duga, trošiti koliko se zarađuje, a ne trošiti više, jačati produktivnost, rasteretiti gospodarstvo, građane, pri tom postupno dizati plaće, stvarati preduvjete za dizanje plaća u privatnom sektoru što smo  u nekim segmentima napravili", rekao je premijer Andrej Plenković.

Zadovoljan je i ministar Horvat. 

" Kada bismo krenuli od danas pa unatrag tri godine nabrajati reforne onda bi ovaj vaš prilog trajao malo duže, ali ono što se događa u Hrvatskoj su stvari koje guraju Hrvatsku u set zemalja koje bilježe kontinuirani gospodarski rast", rekao je Darko Horvat.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr. 


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr