Obavijesti Video Pretražite Navigacija
REDOVITA SJEDNICA VLADE

Plenković: ''Ograničit ćemo cijenu benzina i dizela''

Vlada je na redovitoj sjednici u četvrtak donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana benzin mogu prodavati za najviše 11,10 kuna za litru, a dizel po 11 kuna.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kako bi se stabiliziralo cijenu benzina i dizela.

''Uredbom imamo mogućnost da kao Vlada uređujemo maksimalnu cijenu goriva uzimajući u obzir trenutak i nepredvidivost cijene goriva i da s ciljem neometanog gospodarskog oporavka na 30 dana stabiliziramo cijene benzina i dizela. Ograničit ćemo cijenu benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna'', istaknuo je premijer Andrej Plenković.

U narednom razdoblju Vlada će kontinuirano analizirati stanje i trendove na svjetskom tržištu te po potrebi dodatno reagirati.

''Nije dozvoljeno zaračunavati naknade ili druge troškove na maksimalnu cijenu goriva. Maksimalne cijene određene su na maksimalno 30 dana. Vjerujemo kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije. S jedne strane trošak će snositi distributeri, a s druge strane država'', objasnio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

''Ovo je odluka na korist našeg gospodarstva i naših građana. Vjerujemo da će distributeri biti sposobni izdržati to'', kazao je Plenković, koji je podsjetio i na godišnjicu terorističkog napada na Banske dvore, u kojemu je ranjen policajac Oskar Fiuri.



"Očekujem da nadležna tijela utvrde motive terorističkog napada na Banske dvore, tko stoji iza toga, tko je napadača naučio pucati, tko stoji iza radikalizacije. Vjerujem da će svi biti jednoznačni u osudi takvog napada'', istaknuo je premijer kazavši i da se Fiuri dobro oporavlja, ali još uvijek ima posljedice napada.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o obnovi te poručio: ''Cilj je pojednostavljenje postupaka, brzine donošenja odluka, sufinanciranja konstrukcije obnove, pogotovo za Zagreb, gdje država uzima 80 posto troška, a Grad Zagreb 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto konstrukcijske obnove.''

Više neće biti potrebno utvrđivati složene imovinsko-pravne odnose, koji su u dosadašnjem dijelu provedbe Zakona znatno usporavali postupak, a ukida se i zabrana raspolaganja obnovljenom nekretninom, kao i obveza upisa založnoga prava na njoj.

''Vlada osigurava sredstva za prehranu, a Županija provodi tu aktivnost. Stožer je uputio gradovima i županiji poziv i traženje da se toj aktivnosti pristupi vrlo odgovorno da se svakodnevno provjeravaju realne potrebe kako nitko ne bi ostao bez toplog obroka'', istaknuo je ministar branitelja i prvi čovjek Stožera za obnovu te potpredsjednik Vlade Tomo Medev.

Dio građana još uvijek nije poduzeo maksimum da zaštiti svoje zdravlje

Što se tiče stanja s koronavirusom, 638 pacijenata je zaprimljeno u bolnice u zadnjih tjedan dana. Gotovo da više i nema djelatnika bez COVID potvrda koji odbijaju testiranje. Uzlazna epidemiološka krivulja rasti će toliko dugo koliko dio građana odbija cijepljenje. Dio građana još uvijek nije poduzeo maksimun da zaštti svoje zdravlje, upozorio je Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Pročitajte i ovo Obitelj Sruk i računi za struju (Foto: Provjereno) novi val Slijedi li nam poskupljenje struje? HEP je o tome izdao priopćenje. Cijene plina lete u nebo za tvrtke u Zagrebu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udar na džepove građana Državni tajnik: ''Vlada će iskoristiti sve mogućnosti da se zaustavi povećanje goriva''

Od prošle sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio je pet novih odluka, a zbog epidemioloških razloga nema mjesta popuštanju nužnih epidemioloških mjera koje su na snazi, podsjetio je ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade te prvi čovjek Stožera Davor Božinović.

Stožer je odlukama koje vrijede do 31. listopada produljio primjenu mjera koja se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenja zaštitnih maski za lice, rad trgovina, javni prijevoz te privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza.

"Do ublažavanja ili ukidanja nekih od epidemioloških mjera može doći samo ako svi zajedno djelotvornije utječemo na ograničavanje učinaka epidemije što se najbolje može postići ako proširimo obuhvat cijepljenja i pridržavamo se mjera", poručio je Božinović.

Malenica: Zamolnica Tužiteljstva BiH je difamacija operacije Bljesak

Vlada je donijela zaključak kojim se Ministarstvu pravosuđa nalaže da odbije zamolnicu Tužiteljstva BiH od 8. veljače ove godine.

Hrvatska je zaprimila zamolnicu Tužiteljstva BiH "kojim je zamoljeno preuzimanje kaznenog progona protiv visokorangiranih hrvatskih časnika i generala zbog osnovane sumnje u kršenje međunarodnog prava u okviru operacije Bljesak, a vezano za navodno granatiranje područja Kozarske Dubice i Bosanske Gradiške", naveo je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Nakon analize zamolnice i prateće dokumentacije, resorno ministarstvo je zaključilo da "svrha predmetnog postupanja pojedinih nadležnih tijela BiH nije procesuiranje ratnih zločina ni kažnjavanje pojedinaca odgovornih za zločine, već difamacija same vojno-redarstvene operacije Bljesak kao jednog od ključnih temelja neovisne i teritorijalno cjelovite Hrvatske", rekao je Malenica.

Upozorio je da bi udovoljenje zamolbi moglo dovesti do narušavanja suvereniteta, sigurnosti i pravnog poretka ili drugih bitnih interesa RH".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene