Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Predlažemo Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika"

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade rekao je kako je Vladino povjerenstvo jednoglasno predložilo suca Turudića za kandidata za novog glavnog državnog odvjetnika. Vladin prijedlog s natpolovičnim brojem glasova treba potvrditi Sabor.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodnoj riječi na početku sjednice komentirao je donošenje uredbi o povećanju koeficijenata plaća za državnu i javne službe koje su uoči sjednice Vlade predstavili ministri Piletić i Malenica

"Cijela ova reforma na ovako sveobuhvatan način još se ni jedna Vlada nije upustila. To je nadogradnja svega što smo činili kako bi se povećale plaće i kupovna moć naših građana. To uključuje niz mjera socijalne i demografske politike, ograničavanje cijena proizvoda", rekao je premijer. 

Pročitajte i ovo Marin Piletić Sindikati nezadovoljni Piletić o koeficijentima: "Bilo bi loše da se ova reforma svede na licitiranje"

Naveo je kako je prema podacima Državnog zavoda za statisktiku prosječna neto plaća u Hrvatskoj od 2016. godine narasla je za 62 posto. 

"Ključna poruka reforme je da će plaće rasti svim kategorijama zaposlenih", naveo je premijer Plenković te kazao kako posljednji podaci DZS-a govore da je u studenome prosječna plaća došla do iznosa od 1208 eura.

Komentirao potez u Sarajevu

Vezano za obljetnicu VRO Maslenica, rekao je kako je to bila jedna od prekretničkih operacija u Domovinskom ratu.

Komentirao je i posjet Sarajevu ranije ovog tjedna te rekao kako je povod bio rasprava o otvaranju pregovora s nekim zemljama i donošenja odluka s najvećom perspektivom da se u ožujku otvore pristupni pregovori za pristup BiH Europskoj uniji. 

"Imali smo vrlo kvalitetne i sadržajne razgovore, a bila je ta situacija u Predsjedništvu BiH. Moj potez je potvrdio konzistentnost hrvatske politike prema BiH, da trebaju biti birani legitimni predstavnici hrvatskoga naroda u BiH, a to Željko Komšić nije", rekao je premijer Plenković.

Pročitajte i ovo Željko Komšić Svađa zbog sastanka Komšić odgovorio Plenkoviću: "Probleme bi rješavao silom, unosi tenzije, a skriva se iza zastave EU-a"

Turudić kandidat za glavnog državnog odvjetnika

Plenković je rekao kako je povjerenstvo Vlade za utvrđivanje prijedloga kandidata za glavnog državnog odvjetnika jednoglasno predložilo suca Ivana Turudića za kandidata za nasljednika Zlate Hrvoj-Šipek na funkciji glavnog državnog odvjetnika.

"Riječ o istaknutom hrvatskom sucu s velikim iskustvom u pravosđu. Svi članovi povjerenstva procijenili da je njegov program bio najkvalitetniji i da je imao najuvjerljivije argumente u pogledu funkcioniranja Državnog odvjetništva RH", rekao je Plenković.

Vlada će tu odluku donijeti na zatvorenom dijelu sjednice i uputiti ovaj prijedlog u Hrvatski sabor.

Podsjetimo, u srijedu su u Banskim dvorima obavljeni razgovori s kandidatima. Uz Ivana Turudića kandidrali su se i zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, splitski državni odvjetnik Nikša Wagner i odvjetnik Mladen Dragičević.

Nakon Vladina odabira, o budućem glavnom državnom odvjetniku glasovat će se u Saboru. Za njegov izbor u Saboru mu je potrebna natpolovična većina.

Pročitajte i ovo Kandidati za glavnog državnog odvjetnika Vaš glas Koga biste vi izabrali od kandidata za glavnog državnog odvjetnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Vlada je na sjednici prihvatila izmijene Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. Donijela je i odluku o isplati materijalnih i nematerijalnih prava te drugih naknada za zaposlenike ostvarenih iz rada i po osnovi rada temeljem granskih kolektivnih ugovora.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene