Tek što smo dobili novu valutu, pojedinci su pronašli način da je iskoriste za novu prijevaru. S filmskim eurima u kupovinu je danas krenuo muškarac na području Male Kapele. Kako prepoznati pravu od lažne novčanice eura, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Galerija Pojava lažnih eura - 1 Pojava lažnih eura - 2 Martina Skenderović Božičević, voditeljica Odjela nacionalnog centra za analizu gotovog novca HNB-a +1 Domagoj Mikić, novinar Nove TV i Martina Skenderović Božičević, voditeljica Odjela nacionalnog centra za analizu gotovog novca HNB-a

Kriminalnim umovima nije dugo trebalo da u novim novčanicama eura vide priliku za prijevaru. Iz HNB-a savjetuju kako preduhitriti prevarante i prepoznati pravu od lažne novčanice.

"Čim vidite ovu krivotvorinu, možete primijetiti da umjesto predsjednika Europske središnje banke ispod zastave EU-a stoji natpis movie money. Osim toga, pored kratica europske banke na krivotvorini stoji tekst na engleskom jeziku te umjesto natpisa valute euro stoji prop", objašnjava Martina Skenderović Božičević iz Odjela nacionalnog centra za analizu gotovog novca. 

Lažnim eurima ne bave se samo u HNB-u. I iz ravnateljstva policije poručili su da su novčanice od 50 eura najdraže krivotvoriteljima. Neki građani već su postali žrtve.

"Sin je vodio neku grupu i dobio lažnih 50 eura, skoro sam ja naletjela. Treba provjeravati svakako", "Uvijek bi trebala u banci ili već nekako postojati mogućnost da se vidi jesu vjerodostojne ili nisu", samo su neki od komentara. 

Vještacima je od velike pomoći i uređaj koji otkriva detalje svake novčanice.

Ilustracija - 1 Državni inspektorat u akciji: Objavljeno koliko su našli proizvoda s cijenama višim od dopuštenih

"Najprije moramo znati kako izgleda vodeni znak originalne novčanice. Kao što možete vidjeti, prijelazi između tonova su blagi, što je osobito vidljivo na brojci 50, koja je izrazito svijetla. Kada pogledamo kroz novčanicu prema svjetlu, na krivotvorini ta brojka 50 izgleda tamno", rekla je Skenderović Božičević.

Ako nemate stroj, inspektor Brkić otkriva male tajne velikih majstora.

Ilustracija Građani, oprez! Filmskom novčanicom eura uspio obaviti šoping: Ovako možete najlakše prepoznati lažne eure

"Taj krispi, taj efekt hrskavosti, to je osjet. Drugo, idemo pogledati kako novčanica izgleda i ima li ono što bi trebala imati. Ima prozore, vrata, nominalu, hologram s druge strane - sve ima", objašnjava Željko Brkić iz Ravnateljstva policije.

Mračna mjesta, diskoklubovi samo su mali dio mjesta gdje se krivotvorene novčanice ubacuju u optjecaj.

"Dosta krivotvorenih novčanica stavlja se u optjecaj na kioscima, ta prodajna mjesta obilježava brzina transakcija i manji apoeni kojima se plaćaju usluge", rekla je Skenderović Božičević.

Zato dobro pogledajte svaku preuzetu novčanicu kako ne biste postali dio statistike prevarenih.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju