Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vjesnik pred raspadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza koja već dugo potresa jednu od najstarijih novinskih kuća u Hrvatskoj i posljednje dnevne novine u vlasništvu države ovih je dana dobila svoju novu dimenziju.

Naime, 15-ak uglednih novinara pristalo je uzeti ponuđene otpremnine i otići iz Vjesnika. No to izgleda nikome ne smeta, a najmanje Vjesnikovom vlasniku - državi. 

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Kim Jong Un Problematično izvješće Sjeverna Koreja protiv G7: "Oni su glavni izvor opasnosti za globalni mir"

Tako je prošlotjedno izvješće o poslovanju državnih poduzeća u 2005. premijer Ivo Sanader komentirao s kratkim - Bravo!, pritom ne rekavši ni riječi o nevjerojatnoj činjenici da se Vjesnik nalazi među tri poduzeća s najvećom isplaćenom plaćom, dok je u istom trenutku to poduzeće jedan od većih gubitaša.

Vjesnik je trenutno, kažu ugledni novinari tog dnevnika, u najtežoj situaciji u svojoj 65-godišnjoj tradiciji - financijski gubici su ogromni, naklada mizerna, prihoda od oglasa gotovo da nema, dok novinari i urednici masovno napuštaju redakciju. 

Upravo je u tu svrhu, neslužbeno doznajemo, Vlada uplatila osam milijuna kuna, ne bi li neki novinari i urednici otišli iz Vjesnika uz otpremninu. 

Bivši glavni urednik i vanjskopolitički novinar Krešimir Fijačko jedan je od 15-ak novinara koji od 31. prosinca više neće raditi u tim dnevnim novinama. Na pitanje što ga je nagnalo da nakon dugogodišnje vjernosti Vjesniku odluči od prvog dana 2007. više ne raditi u Vjesniku, Fijačko odgovara rečenicom koja je noćna mora za svakog novinara: - Zabranili su mi pisati. 

Podsjetimo da je prije dva mjeseca bilo govora o masovnom otkazivanju ugovora o radu novinarima Vjesnika, što je rezultiralo javnom prepiskom glavnog urednika Darka Đuretka i predsjednika Uprave Franje Maletića. Podsjetimo i da je Maletić tada za Hinu izjavio da nije Uprava utvrdila imena novinara koji trebaju dobiti otkaz, već da je to učinio Đuretek. Maletić je rekao da se duboko protivi Đuretkovoj uređivačkoj politici, jer je on svojim nesnalaženjem na toj dužnosti prodanu nakladu lista smanjio na 5.700 primjeraka te samo u ovoj godini stvorio 29 milijuna kuna gubitka. Renomirani novinar kaže da je početak njegovog kraja u Vjesniku bila izjava koju je dao u travnju u HTV-ovoj emisiji "Brisani prostor", gdje je, govoreći o krizi u Vjesniku, izjavio da novine koje su toliko bliske vlasti moraju biti proporcionalno udaljene od tržišta, da je Vjesnik trenutno čisti stranački bilten koji služi za hvaljenje lika i djela vladajuće garniture, te da je to što se zbiva u njihovoj redakciji čisto ponižavanje profesije. 

Fijačko veli da je nakon toga pao u nemilost glavnog urednika, te mu u lipnju na stol stiže novi ugovor kojim ga preraspoređuju u unutarnju politiku, te mu bitno smanjuju plaću. 
Urednik vanjskopolitičke rubrike mu, tvrdi, više ne želi objavljivati tekstove. Nakon što su se nedavno pojavile ponude za otpremnine, Fijačko je odlučio - otići.

Osim Fijačka, Vjesnik napušta i niz drugih urednika, komentatora i novinara koji su, u lipanjskoj reorganizaciji firme, prebačeni na niže, slabije plaćene poslove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene