Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zahtjevu koji će biti predan Saboru stoji da nitko nema pravo izložiti smrtnoj opasnosti ili predati u smrt određeni broj začetih ljudskih života da bi se rodio drugi život.


U svim župama Požeške biskupije jutros je počelo prikupljanje potpisa potpore Zahtjevu Prezbiterskog vijeća Požeške biskupije i crkvenih udruga dužnosnicima zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj glede Prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

Vezani članci Betlehem, ilustracija Vlada financijski podržala izgradnju hrvatske kapele u Betlehemu: ''Katolička crkva je neizostavna komponenta'' Jet ski nesreća Sve je više nesreća jet skijem, a zakon nedovoljno dobar: "Oni za manje od dvije sekunde dođu od 0 do 100 km/h''

Potpisi će se prikupljati do 1. srpnja.U zahtjevu se među ostalim upozorava da neki javni dužnosnici nastupaju selektivno i nedemokratski, nazivajući argumentirane stavove velikog broja hrvatskih građana svjetonazorskim.- Tražimo da predlagatelj zakona i zastupnici u Hrvatskom saboru, bez obzira na stranačku pripadnost, u daljnjoj raspravi o navedenom zakonu s većom demokratskom otvorenošću saslušaju i prihvate mišljenje struke i građana o važnim i osjetljivim pitanjima ljudskog života kako bi se opravdane izmjene ugradile u zakon da bi on služio općem dobru - poručuje se u Zahtjevu.

>> Pogledajte kako je Dunja Špoljar umalo rasplakala Sabor: Moja kći je dijete iz epruvete

Isto tako u njemu se upozorava da se najveći broj znanstvenika u svijetu i kod nas slaže da ljudski život počinje začećem.-Na temelju toga tražimo da Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji svakom začetom ljudskom biću prizna neotuđiva prava koja mu jamče relevantni dokumenti međunarodne zajednice i hrvatske države, među kojima je Opća deklaracija o ljudskim pravima, Europska konvencija o ljudskim pravima, Konvencija o pravima djeteta, Ustav Republike Hrvatske, Obiteljski zakon Republike Hrvatske i Zakon o suzbijanju diskriminacije.

Smatramo da Zakon o pomognutoj oplodnji ni zbog kojih razloga ne smije odstupiti od načela navedenih u spomenutim dokumentima i treba zajamčiti potpunu zaštitu prava na život svakog začetog ljudskog bića. To pravo utemeljeno je u etičkim načelima civiliziranog društva - ističe se u zahtjevu čijim je potpisnicima nedopustivo da se zamrzavanje većeg broja ljudskih zametaka opravdava liječenjem neplodnih žena.

Dodaju da nitko nema pravo izložiti smrtnoj opasnosti ili predati u smrt određeni broj začetih ljudskih života da bi se rodio drugi život.

-Smatramo neprihvatljivim stvaranje ljudskog zametka spajanjem sa spolnim stanicama zamjenskog roditelja i izvan obiteljskog okružja. Ne može nitko zbog bilo kojeg interesa oduzeti pravo bilo kojem ljudskom biću na naravno začeće u braku muškarca i žene, na oca i majku, na život i rast u obitelji - upozoravaju potpisnici zahtjeva dodajući da povijest svjedoči da kultura koja ne štiti najslabije članove društva i ne poštuje temeljna moralna načela nema budućnosti.Prikupljeni potpisi uputit će se Hrvatskom Saboru.(Agencija VLM) 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.