Visoki trgovački sud u srijedu je, dan nakon što su bivši radnici Croatia Zadar Linea pred zgradom Trgovačkog suda u Zadru prosvjedovli zbog 4,4 milijuna kuna neisplaćenih tražbina, prihvatio njihovu žalbu preko sindikata te je poništio odluku zadarskog suda koji je odbio tražbine s obrazloženjem da su zakasnili.

Galerija


Kako je za Hinu rekao pravni povjerenik ureda Saveza samostalnih sindikata Hrvatske za područje Zadra Vedran Uranija, to je za njih vrlo važna odluka koja pokazuje da pravna država ipak funkcionira i da je pravda spora, ali dostižna.

Vezani članci Zadar: Nakon drugog odbijanja povećanja plaća vozači Liburnije u štrajku (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Jednosatni prosvjed vozača gradskih autobusa: "Ne bude li pozitivnog odjeka, prosvjedi će biti još veći" Slika nije dostupna 'Pokopali ste zadarsko gospodarstvo'

"Osobno sam ovakvu odluku i očekivao jer je jedino to ispravno. Međutim, ovo je ipak samo dobivena bitka, a ne rat. Očekujemo da iz stečajne mase financijska sredstva koja su prikupljena od prodaje kolodvora u Benkovcu i Obrovcu budu isplaćena radnicima", izjavio je za Uranija.

Podsjetio je da stečajni upravitelj na računu ima 1,7 milijuna kuna, što je znatno manje od tražbina 74 radnika, a ostatak bi se mogao namaknuti od drugih nekretnina koje su pripadale zadarskoj prijevozničkoj tvrtki.

"Tu ponajprije mislim na stari autobusni kolodvor u Zadru na Poluotoku, koji je srušen i danas njime upravlja komunalna gradska tvrtka 'Obala i lučice'. U ime radnika pokrenut ćemo reviziju izgubljenih sudskih sporova s Gradom Zadrom oko starog autobusnog kolodvora, ali i s Čazmatransom oko tvorničkog kruga Croatia Zadar Linea", dodao je Uranija.

Bivši radnici Croatia Zadar Linea jučer su s prosvjednog skupa u Zadru poslali poruku premijeru Andreju Plenkoviću i ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću zahtjevajući da se "raskrinka pravosudna hobotnica jer je nedopustivo to što se događa na Trgovačkom sudu u Zadru, na kojemu nije spašena nijedna tvrtka".

Stečaj nad Croatia Zadar Lineom otvoren je 5. prosinca 2000. i zaključen 25. veljače 2011., no još se vode postupci vezani uz vrlo vrijednu imovinu. (Hina)