Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Traže reviziju stečaja i zaostala primanja

Radnici bivšeg Croatia Zadar Linea pozivaju DORH na akciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši radnici propalog Croatia Zadar Linea s današnjeg prosvjeda pozvali su glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana da pokrene kaznene prijave, da se revidira stečajni postupak te da se radnicima nakon 13 godina stečaja isplate zaostale plaće i otpremnine.

Uz Šibensku Reviju, stečaj Croatia Zadar Linea, nekada najvećeg zadarskog autoprijevoznika, sa čak 13 godina postupka jedan je od najduljih u povijesti hrvatskoga trgovačkog prava, rekao je pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija.

Pročitajte i ovo Bivši ministar obrane Mario Banožić Vještačenje Nakon Milanovićeve opaske oglasio se DORH: Istraga protiv Banožića i dalje je u tijeku Brodosplit - 1 Ročište u petak DORH potvrdio za Dnevnik Nove TV: Izvidi o kaznenim prijavama oko Brodosplita su u tijeku

Istaknuo je da 80-ak radnika potražuje oko 3 milijuna kuna. Dug prema radnicima mogao bi se naplatiti od bivšega 'kruga' tvrtke, vrijednog 50 milijuna kuna, za kojeg sindikalni pravni zastupnik Uranija tvrdi da je otuđen.

Radnici traže reviziju cijelog postupka

Stečaj je završen, ali radnici i sindikati traže reviziju cijelog postupka, kao i cijele privatizacije, poručio je Uranija. "Dakle, uz otpremnine i ažuriranje kaznenih postupaka tražimo i utvrđenje odgovornosti onih koji su tvrtku upropastili", dodao je.

Za referendum o outsourcingu prikupljeno 200 tisuća potpisa

Podsjetio je da je "bivši predsjednik Nadzornog odbora Ivo Grabić potpisao izjavu kojom tvrdi da su prodaja tvrtke i bivši 'krug' tvrtke vrijedan 50 milijuna kuna, odrađeni nezakonito. Međutim ta izjava nije uzeta u obzir na Trgovačkome sudu", istaknuo je Uranija.

Štetni ugovori

Krug tvrtke gdje su bili Upravna zgrada, garaže i radionice Croatia Zadar Linea, nalazio se na ulazu u Zadar, a radnici i sindikat tvrde da se Čazmatrans na to zemljište nezakonito uknjižio. Zato su još ranije podnijeli kaznenu prijavu.

Sindikalni povjerenici Ivan Bucić i Ive Števanja prozvali su bivšeg direktora Branka Katića i tehničkog direktora Željka Šarića, za potpisivanje štetnih ugovora zbog kojih je otuđen krug tvrtke. Bucić je rekao da su ih upravo direktori svojim potpisima doveli do situacije u kojoj se nalaze.

"Dali su krug vrijedan 50 milijuna za neki izmišljeni dug od 4 milijuna kuna prema Čazmatransu. Smatram da to nije istina i da je to izmišljeni dug. Eto, zbog toga smo ostali bez otpremnina i bez posla", rekao je Bucić.

Predsjednikova predizborna poruka

I Števanja je prozvao bivšeg direktora Katića za malverzacije. "Branko Katić je bio predsjednik Uprave. Kada su ga smijenili, on je isti taj dan, sat vremena prije smjene, zajedno sa Šarićem potpisao krug tvrtke Čazmatransu. A nitko od nas nije znao za to", dodao je Števanja.

Uranija je podsjetio na nekadašnju predizbornu poruku predsjednika Ive Josipovića - "Nova pravednost!", ističući kako je upravo sada prilika da predsjednik i Vlada, kao i sve buduće Vlade, učine nešto konkretno za sve ugrožene radnike, kroz potpunu reviziju privatizacije i procesuiranje gospodarskoga kriminala. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene