Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne tri mil. kn

Vinogradska bolnica dobila 33 umjetne pužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović je prilikom posjete Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica toj ustanovi uručio 33 umjetne pužnice vrijedne tri milijuna kuna, koje će biti ugrađene i omogućiti čujnost osobama oštećena sluha.

Milinović je na prigodnoj svečanosti istaknuo kako je Vinogradska bolnica prvak u ugradnji umjetnih pužnica jer je u Klinici za otorinolaringologiju, od prve ugradnje 1996. godine, ugrađeno 360 pužnica od ukupno 440 pužnica koje su do danas ugrađene pacijentima u Hrvatskoj. Za nabavku pužnica Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje dosad je utrošio 10 milijuna kuna. Umjetne pužnice od 1997. uspješno se ugrađuju i djeci, pa je tako prije sedam dana umjetnu pužnicu dobila i malena djevojčica Petra koja se trenutno oporavlja nakon operacije.

Gluhoća je kod Petre dijagnosticirana u siječnju ove godine što je u obitelji, prema riječima njezine majke, izazvalo strah i neizvjesnost no Petra se sada, nakon uspješne operacije koja će joj omogućiti da čuje i govori, priprema za odlazak kući i rehabilitaciju u Poliklinici Suvag. Ravnatelj KB Sestara milosrdnica prof. Krešimir Rotim rekao je kako na ugradnju umjetne pužnice u Klinici za ORL, koja je i referentni centar Ministarstva zdravstva za to područje medicine, čeka osmero djece. Inače, u Hrvatskoj se godišnje s problemima sluha rodi 30-ak djece.

Smanjenje duga za 70 milijuna kuna

Ministar zdravstva pohvalio je upravu Vinogradske bolnice jer je u ovoj recesijskoj godini smanjila svoj dug za 70 milijuna kuna te najavio da će u novu opremu za tu bolnicu država uložiti 80 milijuna kuna. Milinović očekuje i da će buduća Sveučilišna bolnica Sestara milosrdnica, koja bi trebala uskoro nastati pripojenjem traumatološke klinike, klinike za tumore te dječje klinike u Klaićevoj, biti jedna od stožernih bolnica hrvatskog zdravstva koje bi, dodatnim ulaganjem u opremu te boljom organizacijom, trebala pridonijeti smanjenju listi čekanja.

Manjim listama čekanja trebalo bi pridonijeti i preusmjeravanje pacijenata s bolničkih listi čekanja privatnicima u skladu s ugovorima koje je HZZO proteklih dana sklopio sa 70-ak privatnih klinika, pa Milinović očekuje da će liste čakanja zbog toga biti dodatno smanjene za 20 posto. Dodao je i da je gotov registar bolničke opreme koji pokazuje količinu i vrstu opreme u svakoj ustanovi, njezinu vrijednost i starost, a koji će biti osnova za donošenje kriterija za kategorizaciju bolnica do 15. srpnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene