Vilim Ribić (Foto: Dnevnik.hr)
Vilim Ribić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Vilim Ribić optužio je sadašnjeg i bivšeg premijera da su izvan prostora i vremena te da nije sretna okolnost što su u desetljeću najtežih ekonomskih teškoća predsjednici vlada bili diplomati.


Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata reagirao je priopćenjem na izjave Andreja Plenkovića, ali i Zorana Milanovića o štrajku prosvjetnih radnika. 

Vezani članci Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Mihalinec o tvrdnjama ministra Marića: "To je skandalozno! Vilim Ribić na prosvjedu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Sindikalist Ribić objasnio razliku između Vladine ponude i rasta koeficijenata, poznato i koliko će to stajati

Ribić navodi da je rast plaća od 11,5% za tri godine nizak za trogodišnje razdoblje, u usporedbi s s drugim zemljama, ali i s obzirom na iseljavanja. Kaće i da rasta plaća od 11% ne bi bio da nije bilo sindikata.

"Da je bilo po prijedlozima Vlade i smjernicama fiskalne politike koje su donosili prije pregovora, rast plaća bi iznosio 0% odnosno 2% u zadnje dvije godine. Tijekom pregovora i nakon najave štrajka sindikati su uspjeli pogurati rast osnovice u 2018. godini za 6% i u 2019. godini za 5%", navodi nadalje i prisjeća se Sporazuma iz 2009. 

"O pravom odnosu Vlade prema plaćama, ali i prema pravnim obavezama, svjedoči da je prije tri godine Država prevarila sindikate za Sporazum iz 2009. pa su sindikati podigli tužbe. Vlada je dugo obmanjivala javnost da je ugovor nevaljan i da su izračuni koje sindikati rade netočni. Danas, desetak pravomoćnih sudskih presuda dokazuje da je ugovor bio valjan i da su izračuni bili točni. Licemjerje vlasti po tom pitanju ostat će antologijsko, jer su Vlade svaku izmjenu tog Sporazuma potvrđivale na svojim sjednicama, osim jednom, onda kada je Sporazum trebao doći na naplatu. Tek tada naglo više nije valjao", kaže Ribić.

O Zoranu Milanoviću i o njegovoj izjavi da bi podigao prosvjetarske plaće, napisao je da su lažne te da su za njegova mandata drastično oborene cijena rada.

"Jedini premijer koji do sada nije platio štrajk je bio Milanović. Posvjetari uvijek odrade nakon štrajka svu nastavu koju za vrijeme štrajka nisu radili. Zoran Milanović je time odlučio kazniti 250 do 300 tisuća ljudi u prosvjetarskim obiteljima, i ukrasti im od njihovog rada. Pri tome je štrajkaše vrijeđao i štrajk nazivao komičnim, baš kao sada Plenković apsurdnim", kaže Ribić i dodaje da je pod njegov ministar obrazovanja Željko Jovanović bio jedini u povijesti RH koji je digao ruku za smanjivanje plaća.

Optužio je Milanovića da je vodio "katastrofalno politiku izlaska iz krize i time zakočio ekonomiju i doveo do tri uzastopne godine pada BDP-a". 

"Nije on zemlji ostavio pozitivne trendove zbog njegovih poteza već se dugo iščekivani oporavak EU prelio i na Hrvatsku. Stanje koje stvorio bilo je toliko loše da se pozitivni trendovi nisu mogli izbjeći pa ih nije mogao čak niti on upropastiti", napisao je Ribić.

Kaže i da za Hrvatsku da nije sretna okolnost što su u desetljeću najtežih ekonomskih teškoća predsjednici vlada bili diplomati te da su obojica kršili ugovore i pravne obaveze prema vlastitom stanovništvu. 

"Da su naši diplomati izvan vremena i prostora upozorava nas Eurostat, koji nam govori da je deset Europskih zemalja imalo veći rast plaća od RH u zadnjih deset godina. Bugarska je imala i u javnom i u poslovnom sektoru rast iznad 100%, Slovačka u javnom preko 80% a u poslovnom preko 60%, a Hrvatska svega 10% u javnom i 20 tak posto u poslovnom. To je ispod prosjeka EU 28 koje čine najrazvijenije zemlje. Čak i tamo su plaće rasle brže nego u RH. Plenković tu ne poduzima ništa već se svađa za 2% i pušta štrajk", kaže Ribić.