Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenut unutarnji nadozor

Beroš odgovorio je li ga ravnatelj Rebra trebao obavijestiti o legioneli: "To se lako da riješiti"

Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je posjetio zagrebački KBC Rebro nakon što je u utorak otkriveno kako je u toj bolnici preminulo troje pacijenata zaraženih legionelom.

Nakon izbijanja zaraze legionelom u zagrebačkoj bolnici KBC Rebro ministar Vili Beroš u utorak je izjavio kako o tom slučaju nije bio informiran. U srijedu je posjetio bolnicu i razgovarao s ravnateljem Antom Ćorušićem, o čemu je izvijestio na konferenciji za medije. Demantirao je tvrdnje da se nešto u tom slučaju zataškavalo.

"Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u Hrvatskoj godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači ništa novo, događa se već neko vrijeme", rekao je ministar te izrazio žaljenje zbog ovog slučaja. 

Pročitajte i ovo Djevojku odnijelo more opasno more UZNEMIRUJUĆA SNIMKA Uživali su u romantičnim trenucima na plaži, a onda se dogodila tragedija

"Želim izraziti žaljenje, izražavam sućut njihovim obiteljima. Mislim da je ovo kompleksan događaj, danas sam tu da vidimo o čemu se radi, da vidimo koje su radnje poduzete da bi se spriječilo ponavljanje incidentalnih događaja", kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Muškarac kojeg policija sumnjiči za napad Manijak na slobodi Ministar se malo zaletio: Hvalio se uhićenjem silovatelja, policija priznala grešku

Kriva su "slijepa crijeva" 

Ministar uzrok te situacije vidi u vodovodnim cijevima. "Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjivanje te bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor širenja zaraze", istaknuo je.

Demantirao je navode da je bilo bilo kakvog zataškavanja. "Činjenica jest da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, stoga sam formirao radnu skupinu", kazao je ministar, koji je svim pacijentima poslao poruku o sigurnosti u bolnicama navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje spriječilo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Toplinski udar Kako se zaštititi od velikih vrućina: Ravnateljstvo civilne zaštite objavilo preporuke

"Mislim da je riječ o određenoj pogrešci i mislim da me ravnatelj morao izvijestiti, međutim on je izvijestio još važniju instituciju koja je zadužena za suzbijanje epidemije, a to je Zavod za javno zdravstvo, kolege su to i potvrdile. Ako je to jedini krimen u čitavoj priči, bit će najlakše jer se to lako da riješiti. Sve smo to jutros determinirali, ja nekih većih propusta u svemu ne vidim", rekao je Beroš.

Potvrdio je da će zatražiti unutarnji nadzor, no ne vidi da je bilo odgovornosti ravnatelja Ćorušića. Rekao je kako on sam osjeća odgovornost kao ministar, ali da on ne može kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. 

"Ravnatelj nije mogao znati da će postojanje takvih slijepih crijeva uzrokovati takvu zarazu", ponovio je ministar.  

Sam Ćorušić također je rekao kako se ne osjeća odgovornim, a na pitanje novinara hoće li ako unutarnji nadzor pokaže njegovu odgovornost dati ostavku, rekao je. "Ako se pokaže da sam ja nešto kriv, sigurno ću dati ostavku, budite sigurni u to!"  

Legionela i u drugim bonicama

Dva slučaja legionele ove su godine zabilježena i u Vinogradskoj bolnici, a preminulih nije bilo. Ni tada se javnost nije obavještavala, a nije ni trebala, tvrde
iz Zavoda za javno zdravtsvo.

"Zadnjih godina, u nekoliko zagrebačkih bolnica smo imali legionele, imali smo izvan bolnica, imamo legionele u drugim ustanovama za smještaj i tu nema potrebe obavještavati javnost nego raditi da se prekine mogućnost infekcije i to je glavni posao i ne zovu se novinari da kažemo ja sad idem na izvid", komentirao je Bernard Kaić iz HZJZ-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene