Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u utorak u Subotici kako Mađarska želi da Srbija što prije postane članica EU, na čemu mu je srbijanski premijer Aleksandar Vučić zahvalio istaknuvši kako posebno cijeni što ta zemlja Srbiju ničim ne ucjenjuje i ne ograničava.


Dvojica premijera obišli su u srijedu u Subotici novi pogon mađarske kompanije „Masterplast“, koja je za proširenje kapaciteta dobila financijske poticaje Mađarske i Srbije.

Vezani članci Merkel u posjetu Beogradu Merkel u Beogradu: Vučić njemačkoj kancelarki na odlasku poručio da joj je "Srbija druga kuća" Aleksandar Vučić Europska komisija dala je do znanja da Srbija neće tako brzo u EU: ''Od rata tvrde da nema podataka o nestalim osobama''

Mađarski premijer Viktor Orban je tom prigodom rekao, kako prenosi agencija Tanjug, da Mađari "imaju jednu staru želju" - da Srbija što prije postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.

"Ako ne budemo uspjeli održati dobru suradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnom tu suradnju, onda ni gospodarski rezultati neće moći opstati", rekao je Orban.

Orban je također pohvalio srbijansko vodstvo za "uspješnu i hrabru politiku" čestitavši Vučiću što je Srbiju učinio "uspješnom zemljom i dobrim susjedom Mađarske". Pozvao je Mađare koji žive u Srbiji da izađu na predstojeće izbore i sudjeluju u donošenju odluka, navodeći da je važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijjarto također je, prilikom nedavnog posjeta, rekao da Srbija zavrjeđuje biti članica EU i da bi on, da je Srbin, glasovao za Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zahvalio se Mađarskoj na potpori Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucjenjuje Srbiju i ne ograničava je te da to Srbija poštuje i cijeni, prenio je Tanjug.

U mađarskoj manjinskoj zajednici u Vojvodini se dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana ocjenjuje kao davanje potpore Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), koji je imao predstavnike u vladi Aleksandra Vučića, a najavljuje koalicijsku suradnju i poslije parlamentarnih izbora 24. travnja. (Hina)