Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak Orbana i Vučića

MAĐARSKA 'STARA ŽELJA' Žele da Srbija što prije postane članica EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u utorak u Subotici kako Mađarska želi da Srbija što prije postane članica EU, na čemu mu je srbijanski premijer Aleksandar Vučić zahvalio istaknuvši kako posebno cijeni što ta zemlja Srbiju ničim ne ucjenjuje i ne ograničava.

Dvojica premijera obišli su u srijedu u Subotici novi pogon mađarske kompanije „Masterplast“, koja je za proširenje kapaciteta dobila financijske poticaje Mađarske i Srbije.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić prvim letom tvrtke Air Serbia stigao iz Beograda u Mostar - 2 Stigao prvi putnik VIDEO Pogledajte srdačne pozdrave Vučića i Čovića, zagrljajem obilježili važan trenutak Viktor Orban Nakon hitnog samita Orban ipak nije popustio pred pritiscima EU? "Spriječio sam da mađarski novac završi u Ukrajini"

Mađarski premijer Viktor Orban je tom prigodom rekao, kako prenosi agencija Tanjug, da Mađari "imaju jednu staru želju" - da Srbija što prije postane članica EU, jer je to, naveo je, u interesu svih građana Srbije, Mađara koji žive u Srbiji, ali bi bilo dobro i za Mađarsku i za EU.

"Ako ne budemo uspjeli održati dobru suradnju, ako vlade u Mađarskoj i Srbiji ne budu smatrale važnom tu suradnju, onda ni gospodarski rezultati neće moći opstati", rekao je Orban.

Orban je također pohvalio srbijansko vodstvo za "uspješnu i hrabru politiku" čestitavši Vučiću što je Srbiju učinio "uspješnom zemljom i dobrim susjedom Mađarske". Pozvao je Mađare koji žive u Srbiji da izađu na predstojeće izbore i sudjeluju u donošenju odluka, navodeći da je važno da imaju jake zastupnike njihovih interesa u Beogradu i u parlamentu.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijjarto također je, prilikom nedavnog posjeta, rekao da Srbija zavrjeđuje biti članica EU i da bi on, da je Srbin, glasovao za Srpsku naprednu stranku (SNS) Aleksandra Vučića.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zahvalio se Mađarskoj na potpori Srbiji, navodeći da ta zemlja ničim ne ucjenjuje Srbiju i ne ograničava je te da to Srbija poštuje i cijeni, prenio je Tanjug.

U mađarskoj manjinskoj zajednici u Vojvodini se dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana ocjenjuje kao davanje potpore Savezu vojvođanskih Mađara (SVM), koji je imao predstavnike u vladi Aleksandra Vučića, a najavljuje koalicijsku suradnju i poslije parlamentarnih izbora 24. travnja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene