Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentirala i veliku anketu

Zamjenica šefa Hrvatske liječničke komore o rezultatima inspekcije Ministarstva: "To je namjerno odmicanje pažnje od pravih problema"

Anketa koju je ispunilo više od 5700 liječnika pokazala je njihovo golemo zadovoljstvo. O rezultatima ankete se oglasilo i Ministarstvo zdravstva, a ovu je temu komentirala i Vikica Krolo, zamjenica predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Anketa koju je provelo pet krovnih liječničkih organizacija, a ispunilo više od 5700 liječnika, odnosno njih 40 posto, pokazala je da ih je 73 posto za prosvjed i čak 61 posto ih je spremno na štrajk.

Zanimljivo, Ministarstvo je jutros objavilo detalje nadzora u javnim i privatnim ustanovama u Splitu i Zagrebu, prema kojima je vidljivo da je bilo rada u privatnim ustanovama bez dozvole i neopravdanih izostanaka.

O tim je temama reporter Dnevnika Nove TV Ivan Kaštelan razgovarao s Vikicom Krolo, zamjenicom predsjednika Hrvatske liječničke komore te ju je na početku pitao misli li da je Ministarstvo nalaze inspekcije objavilo zbog objave rezultata ankete.

"Sigurno se ne radi o slučajnosti. U trenutku kada po anketi više od 40 posto svih liječnika izražava visok postotak nezadovoljstva svojim radnopravnim statusom, mislim da je ovo namjerno odmicanje pažnje od pravih problema u zdravstvu", rekla je Krolo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mnogi spremni i na štrajk Anketa pokazala golemo nezadovoljstvo liječnika: Skoro svi spremni su na prosvjedne aktivnosti

Kaštelan ju je zatim pitao kako je moguće da liječnici nisu na svom radnom mjestu, nego rade u privatnim klinikama.

"Svi se slažemo da moramo poštovati i zakon i pravilnike. Ovo su pojedinačni slučajevi, tu se radi o dvadesetak liječnika, a u bolnicama radi preko 9000 liječnika. To je jedan mali broj, manji od jedan posto. Isticanje manjeg broja liječnika koji su možda nepropisno radili je u ovim trenucima visokog nezadovoljstva skretanje pozornosti s pravih problema poput načina upravljanja bolnicama i dugih listi čekanja", odgovorila je.

Reporter Dnevnika Nove TV ju je pitao i o anketi koja je pokazala da je 97 posto ispitanika nezadovoljno svojim radnopravnim statusom.

"Oni su nezadovoljniji načinom upravljanja u zdravstvu i svojim statusom u zdravstvu, nego svojim plaćama. Oni su također u visokom postotku izrazili je podrška svojim krovnim udrugama u svim akcijama kojima će se zdravstvenu administraciju potaknuti na brže djelovanje i rješavanje problema koje u zadnje vrijeme ističemo", rekla je Krolo.

Pročitajte i ovo Napad u Domu zdravlja Novi skandal Dnevnik Nove TV doznaje: U jednom zagrebačkom domu zdravlja liječnik napao kolegicu, u sve se uključila policija

Na anketu je reagiralo i Ministarstvo zdravstva te je ministar Vili Beroš predstavnike liječnika pozvao na razgovor.

"Uvijek smo za komunikaciju i razgovor tako da sam sigurna da ćemo se odazvati na razgovor s ministrom i da ćemo mu prikazati rezultate ankete za koju se nadamo da će ga potaknut da što prije riješimo one točke koje smo naveli kao sporne", rekla je Krolo.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene