Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko vijeće Gvozda u kojem većinu čine vijećnici srpske nacionalnosti promjenom imena mjesta izazvalo je pobunu građana hrvatske nacionalnosti koji su većinsko stanovništvo u mjestu.


Od prošlog tjedna na ulazu u naselje Gvozd stoji tabla s natpisom Vrginmost. Općinsko vijeće općine Gvozd u lipnju je donijelo odluku o promjeni imena naselja iz Gvozd u Vrgin most. Jedna od ploča s novim imenom već je uklonjena jer su je posprejali pa preostale čuva policija.

Vezani članci Slika nije dostupna Rađali se u jednom, školovali u drugom, umirali u trećem gradu... Slika nije dostupna Gvozd će se opet zvati Vrginmost

95 posto stanovništva u mjestu čine Hrvati koji se protive promjeni imena. 'Tu je stanovništvo kakvo je, miješano. Mislim da je to glupost, provoditi samovolju', kaže jedan mještanin.

U općinskom vijeću koje je donijelo odluku većinu čine vijećnici srpske nacionalnosti. Malobrojniji predstavnici Hrvata podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti promjene imena.

>> Gvozd će se opet zvati Vrginmost

'To je hrvatski naziv koji treba da ostane. Zašto promjena kad je već 16 godina to je zaživjelo kao Gvozd i uopće ne vidimo razlog zašto bi se išta mijenjalo', kaže donačelnica Gvozda Marija Idžan iz redova HDZ-a.

Načelnik općine Branko Jovičić nije htio komentirati ovaj problem. U telefonskom razgovoru samo nam je rekao da se obratimo u uredovno vrijeme općine.

U podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada zvala Gvozd u 17. stoljeću nastalo je naselje Vrginmost. 1996. godine ime naselja promijenjeno je u Gvozd, a sada ponovno vraćeno u Vrginmost.

U podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada zvala Gvozd u 17. stoljeću nastalo je naselje Vrginmost. 1996.-te godine ime naselja promijenjeno je u Gvozd, a sada ponovno vraćeno u Vrginmost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju