Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko vijeće Gvozda u kojem većinu čine vijećnici srpske nacionalnosti promjenom imena mjesta izazvalo je pobunu građana hrvatske nacionalnosti koji su većinsko stanovništvo u mjestu.


Od prošlog tjedna na ulazu u naselje Gvozd stoji tabla s natpisom Vrginmost. Općinsko vijeće općine Gvozd u lipnju je donijelo odluku o promjeni imena naselja iz Gvozd u Vrgin most. Jedna od ploča s novim imenom već je uklonjena jer su je posprejali pa preostale čuva policija.

Vezani članci Slika nije dostupna Biskup Košić zauzeo se za povratak imena Gvozd Slika nije dostupna Gvozd će se opet zvati Vrginmost

95 posto stanovništva u mjestu čine Hrvati koji se protive promjeni imena. 'Tu je stanovništvo kakvo je, miješano. Mislim da je to glupost, provoditi samovolju', kaže jedan mještanin.

U općinskom vijeću koje je donijelo odluku većinu čine vijećnici srpske nacionalnosti. Malobrojniji predstavnici Hrvata podnijeli su prijedlog za ocjenu ustavnosti promjene imena.

>> Gvozd će se opet zvati Vrginmost

'To je hrvatski naziv koji treba da ostane. Zašto promjena kad je već 16 godina to je zaživjelo kao Gvozd i uopće ne vidimo razlog zašto bi se išta mijenjalo', kaže donačelnica Gvozda Marija Idžan iz redova HDZ-a.

Načelnik općine Branko Jovičić nije htio komentirati ovaj problem. U telefonskom razgovoru samo nam je rekao da se obratimo u uredovno vrijeme općine.

U podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada zvala Gvozd u 17. stoljeću nastalo je naselje Vrginmost. 1996. godine ime naselja promijenjeno je u Gvozd, a sada ponovno vraćeno u Vrginmost.

U podnožju planine na kojoj je poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić, a koja se nekada zvala Gvozd u 17. stoljeću nastalo je naselje Vrginmost. 1996.-te godine ime naselja promijenjeno je u Gvozd, a sada ponovno vraćeno u Vrginmost.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook