Obavijesti Video Pretražite Navigacija
A nisu se maknuli s mjesta!

Rađali se u jednom, školovali u drugom, umirali u trećem gradu...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu je Dnevnik Nove TV objavio priču o problemima koje je izazvala promjena imena naselja Gvozd u Vrginmost. U Hrvatskoj postoje deseci mjesta koja su u posljednjih 100 godina mijenjala svoje nazive kako su se mijenjale političke okolnosti i režimi.

Istražili smo koja su sve mjesta mijenjala ime i kako se danas može promijeniti ime nekom hrvatskom gradu ili naselju. Stanovnici Vrginmosta ili Gvozda nisu jedini koji su se jednog dana probudili u mjestu drugog imena. Tijekom prošlog stoljeća to se dogodilo mnogim mjestima u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne žele Vrginmost Biskup Košić zauzeo se za povratak imena Gvozd Slika nije dostupna Hrvatsko stanovništvo nezadovoljno Promijenili ime Gvozda u - Vrginmost

Iz naziva Titova Korenica maknut je nadimak nekadašnjeg Jugoslavenskog predsjednika. Zelini i Filip Jakovu vraćeni su svetački pridjevi koje su izgubili u Jugoslaviji. Požega i Slatina ostale su bez svojih regionalnih pridjeva.

>> Biskup Košić zauzeo se za povratak imena Gvozd

Filipjakov - Sveti Filip i Jakov

Zelina - Sveti Ivan Zelina

Titova Korenica - Korenica

Brod na Savi - Slavonski Brod

Slavonska Požega - Požega

Podravska Slatina - Slatina

Vrginmost - Gvozd

Kardeljevo - Ploče

Partizanska Drežnica - Drežnica

Dubica - Hrvatska Dubica

Vrlo zbunjujuće bilo je stanovnicima Ploča koji su se rađali u jednom gradu, školovali u drugom, umirali u trećem, a da se nisu pomaknuli s mjesta. Grad Ploče prvo se zvao Ploča, pa Aleksandrovo, zatim Ploče, kasnije Kardeljevo i na kraju ponovno Ploče.

O promjeni imena nekog naselja danas odlučuju općinska vijeća. 'Moraju pribaviti mišljenje kroz oblike mjesne samouprave, a to su mjesni odbori, gradske četvrti, mjesni zborovi', rekao je Boris Milošević, pomoćnik ministra uprave. Promjenu imena grada poput Ploča, Knina ili Zadra može predložiti gradsko vijeće ili jedna trećina njegovih stanovnika, a tada slijede komplikacije.

'Potrebno je pribaviti mišljenje svih građana koji žive na području tog grada. Uz pribavljeno očitovanje županijske skupštine ide se prema vladi, i nakon pribavljene suglasnosti vlade upućuje se zakonodavni prijedlog saboru Republike Hrvatske', kaže Milošević. Dok su gradovi zaštićeni, da je općinsko vijeće bilo malo maštovitije Gvozd je jednako tako mogao postati i Lunapark.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene