Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općinsko vijeće odlučilo Gvozdu vratiti stari naziv - Vrginmost. Do kraja srpnja stanovnici Gvozda neće više živjeti u Gvozdu, već u Vrginmostu, istom naselju drugog imena, čime se napokon završavaju višegodišnja prepucavanja i zavrzlame oko preimenovanja ovog mjesta.


O prijedlogu lokalnog SDP-a o promjeni imena u Vrginmost raspravljalo se na Općinskom vijeću, a od 10 vijećnika samo jedan glas, i to onaj predsjednice Vijeća Jelene Jajčević (HDZ) bio je za zadržavanje imena Gvozd. Ostali su glasali za povratak starog naziva Vrginmost.

Vezani članci Slika nije dostupna Rađali se u jednom, školovali u drugom, umirali u trećem gradu... Slika nije dostupna Promijenili ime Gvozda u - Vrginmost

'Više od 95 posto građana Gvozda želi vratiti stari naziv mjesta i to nas je ponukalo da predložimo promjenu. Troškovi preimenovanja bit će minimalni, jer će mještani dokumente mijenjati tek kad im istekne valjanost sadašnjih, tako da neće biti dodatnih troškova', kaže Đuro Rodić, predsjednik SDP-a u Gvozdu.

>> Kod Gvozda se opasna tvar izlila na cestu, nema onečišćenja

Prema tradiciji, naziv Vrginmost nastao je nakon što je početkom 18. stoljeća s obronaka Petrove gore u dolinu sišao izvjesni Vrga, sagradio kuću i mostić preko potoka. Kako je to bilo svojevrsno raskrižje puteva, gdje se uvijek malo zastalo da se odmore konji i ljudi, znalo se reći 'kod Vrgina mosta'.

Naziv se brzo udomaćio i kasnije izgrađeno naselje dobilo je naziv Vrginmost. Općinski načelnik, Branko Jovičić vjeruje da će do kraja srpnja novi-stari naziv mjesta biti i službeno prihvaćen. No, HDZ se ne slaže s preimenovanjem.

U priopćenju ističu veliku nezaposlenost na području Općine, te odluku smatraju isključivo političkom provokacijom lokalnih vlasti nad većinskim stanovništvom hrvatske nacionalnosti.

>> Tjeralica za bivšim predsjednikom suda u Gvozdu

Umjesto da se intenzivno radi na razvojnim projektima i osiguravanju boljih uvjeta za normalni život, općinski načelnik i vladajući, predvođeni SDSS-om, isključivo predlažu odluke koje mogu imati za posljedicu produbljavanje gospodarske krize i nacionalne netrepeljivosti između dva naroda, ističe HDZ u priopćenju.

'Nemaju nikakvih drugih argumenata kojima bi potkrijepili svoju želju da ostane naziv Gvozd, osim što uporno ponavljaju mantru o tome kako će promjena koštati, što je obična besmislica. Pa, valjda je nešto koštalo i nerazumljivo i ishitreno preimenovanje 1996. s kojim se mještani nikada nisu pomirili, jer je nametnuto. Ovaj puta radi se o demokratskoj volji većine, koju ćemo ispoštovati', kaže načelnik Jovičić.

>> Maltretirali obitelj: Puštali im četničke pjesme i vikali 'Ovo je Srbija'

Zanimljivo je da naziv Vrginmost nije smetao ni nekadašnjoj kvislinškoj Nezavisnoj državi hrvatskoj, jer su i vlasti NDH za rata ostavile mjestu taj naziv. Tek, 1996. godine ime mjesta mijenja Županijska skupština, a ne općinske vlasti.


 Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju