Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštre kritike

Oporba se obrušila na Vladu: Hitno mijenjajte 'lex Perković'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oporbeni zastupnici u Hrvatskom saboru obrušili su se na Vladu zbog najave Europske komisije da će protiv Hrvatske pokrenuti uvođenje sankcija zbog spornog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga.

Nakon što je danas Euoropska komisija najavila sankcije Hrvatskoj, oporbeni Hrvatski laburisti, HSP dr. Ante Starčević, HDSSB i nezavisna zastupnica Jadranka Kosor optužili su premijera Zorana Milanovića da nanosi štetu Hrvatskoj te se zauzeli za izmjenu zakona o europskom uhidbenom nalogu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reding kritizirala Hrvatsku: VIDEO 'Ovo je ozbiljno kršenje zakona, ali prije svega povjerenja!' Slika nije dostupna Tema dana Mislite li da će Europska komisija kazniti Hrvatsku zbog 'lex Perković'?

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić izjavila je da premijer Zoran Milanović prolongiranjem ukidanja ograničenja primjene europskog uhidbenog naloga radi ogromnu štetu hrvatskim građanima.

>> Europska komisija: Uvodimo sankcije protiv Hrvatske

'SDP i Kukuriku koalicija dopustili su Milanoviću da radi što hoće, umjesto da ga maknu kako više ne bi radio štetu koju u konačnici neće osjetiti on nego ionako osiromašeni hrvatski građani', rekla je Tomašić Hini.

Lesar: Hitno mijenjati 'lex Perković'

Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar izjavio je kako sporni 'lex Perković' treba hitno mijenjati u skladu s preuzetim obvezama tijekom pregovora.

'Hrvatska preuzete obveze mora izvršiti', rekao je Lesar Hini dodajući kako je jednakost svih članica EU, koju premijer Zoran Milanović navodi kao razlog sukoba s Europskom komisijom, trebalo rješavati lobiranjem.

Najava Europske komisije o pokretanju postupka protiv Hrvatske, nažalost, nikako nije dobra, kazao je čelnik Laburista.

Kosor: Vlada bi se trebala sastati još danas i izmijeniti zakon

Nezavisna saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor ustvrdila je bi se hrvatska Vlada trebala sastati već danas, najkasnije sutra, utvrditi izmjene zakona o europskom uhidbenom nalogu i hitno ih poslati Saboru.

Sabor te izmjene može raspraviti i prihvatiti već u srijedu, odmah nakon 'aktualnog prijepodneva' kojim počinje redovno jesensko zasjedanje, kaže Kosor. Time će Hrvatska poslati poruku Komisiji da je popravila stvar i barem umanjiti štetu, iako će trajna šteta ostati, jer Hrvatska u Uniju ulazi obilježena kao krajnje nevjerodostojna članica, rekla je.

Vijest da se Europska komisija odlučila pokrenuti sankcije protiv Hrvatske za bivšu premijerku nisu iznenađenje. 'Ako je nešto bilo očekivano, onda je to to', izjavila je Kosor pozivajući se na poznavanje funkcioniranja Komisije i njezinih povjerenika.

HDSSB: Sramota i apsurd

Predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru Josip Salapić ocijenio je kako je 'sramotno i apsurdno da već u prvim danima članstva Hrvatskoj prijete sankcije EU Komisije, a posebno zabrinjava arogantno ponašanje vladajuće stranke i njihove izjave da se to neće dogoditi'.

Salapić je Hini rekao kako je 'baš ovih dana SDP-ova EU parlamentarka izajavljivala kako nema bojazni od sankcija'.

'Umjesto arogancije vladajućih koja traje mjesecima vezano za kršenje europskog uhidbenog naloga, bilo bi bolje za sve da smo se borili kako privući što više novca iz EU fondova i tako popraviti katastrofalnu gospodarsku situaciju u zemlji', rekao je Salapić.

Dodao je kako je 'Klub zastupnika HDSSB-a upozoravao na posljedice te tražio očitovanje i ministra pravosuđa koje je izostalo'. Umjesto bavljenja prošlošću obveza nam je brinuti se za bolju budućnost svih hrvatskih građana, rekao je.

Europska komisija je odlučila pokrenuti postupak protiv Hrvatske predviđen člankom 39 iz hrvatskog pristupnog ugovora i o tome će uskoro izvijestiti zemlje članice.

Povjerenici Viviane Reding, zadužena za pravosuđe i Štefan Fuele, zadužen za proširenje, obavijestili su kolegij povjerenika o hrvatskom kršenju europskog uhidbenog naloga i dobili potporu cijele Komisije da se aktivira članak 39.

Uskoro će Komisija o tome obavijestiti zemlje članice, jer članak 39 predviđa konzulutacije sa zemljama članicama, ali ne mora od njih dobiti odobrenje za pokretanje zaštitnih mjera. Zemlje članice imaju deset dana da se očituju o tome, a nakon toga će se odlučiti koje će mjere biti poduzete protiv Hrvatske. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene