Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez puno manevarskog prostora

VIDEO: Što čeka nove ministre?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pred novim ministrima manje od godine mandata do izbora, pa su im tako ruke poprilično vezane. Provjerili smo što ih čeka i što konkretno mogu i moraju napraviti kako bi pridonijeli oporavku Hrvatske.

Nova ministrica financija Martina Dalić ne treba puno računati. Većina joj je stvari zadana. Čekaju je nova zaduženja, punjenje proračuna moglo bi biti manje od očekivanog kao i uvoz. Zadani su joj kamatna stopa i OIB.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se pohvalio: "Prosječna plaća narasla je za gotovo 500 eura" Slika nije dostupna Reakcije na imenovanja Novi ministri jednoglasni kako im je godina dana dovoljna

>> Odlaze Vukelić, Šuker, Biškupić i Matulović-Dropulić

>> VIDEO: Zbog čega neki drugi nisu smijenjeni?

‘U izbornoj godini se i ne može raditi nešto konkrtetno. Može se napraviti pripremno za novo mandatno razdoblje, a u izbornoj godini treba sačuvati vlast’, komentirao je prof.dr.sc. Ljubo Jurčić.

Dalić, iako sklona rezanju državne administracije, to u izbornoj godini neće raditi. ‘Ona se očito priključila ekipi koja će ići na izbore. Ona taj posao poznaje, poduzetna je i voli takve pothvate, ali ovo je hrabrost’, smatra Jurčić.

Građevinski sektor u hrvatskoj je na koljenima. Branko Bačić trebao bi osmisliti model za pristupačnu prodaju na desetke tisuća stanova na tržištu. Vladin model od 200 eura kvadrat doživio je fiasko. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić ne smatra da bi Bačić mogao napraviti puno toga. ‘Ništa, treba samo dati ostavku kao i svi ostali. Strategija Vlade je ‘drži vodu dok majstori odu’ i preživimo još jedan dan’, smatra Čačić koji nešto bolje prihvaća novog potpredsjednika za investicije.

Domagoj Milošević bi mogao dati neusporedivo više nego što bi dao Hebrang iako su doktori i jedan i drugi, ali i neusporedivo više od toga što je davao Šuker koji nije ni znao da je potpredsjednik Vlade za gospodarstvo’, kaže Čačić.

'Nema stvarne volje da se krene drukčije raditi'

Privlačenje investitora glavni je zadatak Domagoja Miloševića. Pitanje je s kim jer se ministri koji su ostali u Vladi već godinama ne mogu nositi s poznatim problemima i bez novca su za potencijalne nove projekte. ‘Jedino se bojim da se brzopleto ne donesu ugovori o investicijama pa ćemo biti taoci ne 4-5 godina dok se investicije grade već 40-50 godina koliko one traju’, strahuje Ljubo Jurčić.

Iskustvo i dobri odnosi s europskim i nato dužnosnicima plus su za novog obrambenog ministra Davor Božinovića. On će biti taj koji će javnosti prezentirati rezultate istrage o padu MIG-ova. Dugoročno zadatak mu je modernizacija oružanih snaga što konkretno do izbora ne mora značiti ništa. ‘Bojim se da je i ovo samo jedna politički lakirana priča, odnosno priprema za nove izbore bez stvarne volje da se krene drugačije raditi i ponašati’, smatra bivša ministrica obrane Željka Antunović.

Skučen i definiran manevarski prostor nove je ministre ograničio, a Vladi i HDZ-u je dao mogućnost za afirmiranje novih ljudi pred izbore.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene