Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Razlozi smjene

VIDEO: Zbog čega neki drugi nisu smijenjeni?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinare je najviše zanimao razlog smjene ministra Šukera.

Nakon što je smijenila četvero starih i imenovala isto toliko novih ministara, premijerka Kosor odgovarala je na brojne upite novina o razlozima rekonstrukcije Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

Teško je da je bivšim ministrima presudila bliskost s Ivom Sanaderom jer su praktično svi u Banskim dvorima bili bliski suradnici bivšeg premijera. Njima je prije svega presudio imidž, percepcija u javnosti da su nesposobni, da ih se povezuje s aferama.

Pitanje je koliko je bivši ministar Ivan Šuker radio loše. Teško je očekivati da će ministar financija biti popularan u doba recesije. On je u posljednje vrijeme sve manje ličio na ministra financija, a sve više na blagajnika koji je išao od vrata do vrata i osiguravao novac za sve koji su ga trebali.

Možda je pravo pitanje zbog čega neki drugi ljudi nisu smijenjeni, koji su pravi razlozi za to. Možda je pravi odgovor da su smijenjeni ministri oni koji mogu nanijeti najmanje političke štete unutar HDZ-a, odnosno bolje je reći kako bi smjene ministara Kalmete ili Milinovića donijela veliki potres unutar HDZ-a.

Novinare je prvo zanimao razlog smjene ministra Ivana Šukera, s kojim je još prošli mjesec grčevito branila proračun. 'I danas mogu biranim riječima govoriti o tom proračunu. On je što se rashodovnog dijela tiče zamrznut i rashodi se ne povećavaju. Ponosna sam što je Vlada u cjelini uspjela koncipirati taj proračun', istaknula je Kosor.

>> U Novu s novim ministrima: Dolaze Dalić, Mesić, Bačić i Božinović

'Još jedanput zahvaljujem ministru Šukeruna dosadašnjem radu, na dosadašnjem angažmanu. Sasvim sigurno je da je poprilično puno radio i sasvim je sigurno da se poprilično umorio', objasnila je Kosor.

Umor, kako ga premijerka Kosor naziva, počeo se pokazivati nakon svjedočenja bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Sporna je Šukerova uloga u prodaji Ine, zamjera mu se loše vođenje financija koje je dovelo do kritike sutra i javnosti, no cijelo vrijeme je isticao kako je sve radio u dogovoru s premijerkom Kosor. 'Ja sam stranački vojnik i prema tome ukoliko premijerka Kosor smatra da me ne treba u svojem timu i ako to stranka odluči ja ću to odlučiti', rekao je Šuker kada su se tek naslućivale promjene u Vladi.

Polančecovo je svjedočenje dotaklo je i Marinu Matulović Dropulić kroz ulogu u plinskom poslovanju. Pogodovanje građevinskom lobiju dioničarke IGH i sukob interesa također su spominjani su kao njezin teret. Božo Biškupić najdugovječniji je ministar, a njegov odlazak zbog bolesti dugo se spominje. Prijateljstvo s bivšim premijerom i moguće sudjelovanje u podjeli novca iz takozvanih crnih fondova spominje se kao razlog otpisa ministra Biškupića.

Uloga Branka Vukelića kao tajnika stranke u doba Sanadera i navodnih crnih fondova jedna je od zamjerki na njegov račun. Tu je i navodno loša tehnološka opremljenost vojske ali i afera Brodosplit.

USKOK-ove istrage nisu razlog smjena

Na pitanje novinara jesu li USKOK-ove istrage bile presudne za smjene nekih ministara, Kosor je odlučno odgovorila kako nisu. 'To odlučno demantiram i tu vas zaista molim, ako vas mogu moliti da sve špekulacije u javnosti ne idu tim tragom', poručila je Kosor medijima. Još jednom je ponovila kako je borba protiv korupcije jedan od stupova rada njezine Vlade i dio programa HDZ-a.

Ipak, novinare je zanimalo zbog čega su onda ministri otišli. 'Oko odlazaka, ako baš to tako hoćete koncipirati, odnosno oko toga da osvježimo ovaj Vladin tim, mi smo se dogovorili i danas je održana sjednica predsjedništva i užeg vodstva, ali naravno da te konzultacije traju neko vrijeme i ja sam sa svakim od tih ministara osobno razgovarala', rekla je Kosor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene