Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvi put za praznik rada danas su radili osječki trgovci.


No i mnogi drugi ne znaju za praznike, a kamoli praznik rada jer takva je priroda posla kojim se bave. Trgovcima kao da nije praznik. Radno vrijeme je uobičajeno. Kupcima uvijek nešto nedostaje. 'Ja ne bih došao. Ali supruga me sad zove neka i susjedi kupim neku germu i kilu brašna. Hoće praviti palačinke', rekao je jedan prvosvibanjski kupac. U prazničku se kupnju jako žurilo.

Vezani članci Slika nije dostupna Josipović: Vlada mora pokrenuti gospodarstvo i potaknuti zapošljavanje Slika nije dostupna Nema sindikalne povorke za Praznik rada

Koji je dan krave ne znaju. Njima je važno da nisu gladne. 'Ne pitaju one je li petak ili svetak, je li Nova Godina ili Božić. Mi svaki dan moramo raditi da one budu zadovoljne', rekao je Igor Huber, stočar. Za cjelodnevno preživanje treba ih dva puta hraniti. Uz 90 grla u štali, za Igora nema roštiljanja. 'Nikad nisam bio slobodan za prvi svibnja. Kod krava si obavezan 24 sata', dodaje Huber.

Prazne ulice, rijetki putnici. Makar i prazan, Ivan Matanović autobus vozi uobičajenim voznim redom. 'Netko mora raditi. Što ću sad, mene je zakačilo ovaj put', kaže Matanović. O prazniku rada izvijestili su novinari i medijski djelatnici.

Iako je danas neradni dan za većinu građana, trgovcima ipak nije praznik. Oni su morali raditi za sve one koji su kruh, meso, ugljen, ili nešto drugo zaboravili kupiti proteklih dana. Neki su radili do 13, 14 sati, a neki i duže. Kupcima je žao što trgovci rade, ali ipak kupuju. Rupu su trgovačka poduzeća našla u zakonu kojega i nema. Kako je prije par mjeseci Ustavni sud ukinuo zabranu rada nedjeljom zapravo je omogućio svima da svaki dan rade 24 sata. Vlada to pitanje nije još regulirala pa nije ni čudo što su danas svi radili.