Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nisu svi sretni

VIDEO Ove nas ustavne promjene očekuju 1. siječnja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završila je javna rasprava o Ustavnim promjenama. U sljedećim danima kreće i službena procedura.

Od Nove godine u Ustav će se unijeti nekoliko promjena. Njima se otvaraju se vrata mogućem ukidanju županija i uvođenju regija. Zahtjev je to HDSSB-a. Ipak, kako sada stvari stoje, u Ustav neće ući podjela na pet regija, ali će se unijeti definicija da su jedinice regionalne samouprave - županije i regije.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 4 Mijenja se Zakon o strancima Navike Hrvata brzo je pohvatao, ali nije mu bilo lako: "Učim korak po korak" Zoran Milanović - 25 Pitanje ovlasti Predsjednik Republike može suspendirati izbor šefa DORH-a? Čelnik Ustavnog suda objasnio kako stoje stvari

'A onda slijedom toga zakonskim rješenjima ići će se na teritorijalni preustroj. Ako regija kao cjelina bude dobila svoje ovlasti i financijska sredstva kroz porezni sustav onda se može razmišljati o nestajanju županija', rekao je Vladimir Šišljagić iz HDSSB-a. 

Prema nacrtu novog Ustava mijenjat će se i pravila oko referenduma. Više neće biti potrebno 400 tisuća prikupljenih potpisa za referendum nego 200 tisuća. Ali referendum neće proći ukoliko na njega ne izađe 40 posto građana. Referendumom se neće smjeti ograničavati ili smanjivati ljudska prava.

>>Saborska radna skupina utvrdila prijedlog nacrta ustavnih promjena

Laburisti još pregovaraju oko valjanosti referenduma. Nije isto, kažu, dal se mijenja Ustav, organski ili obični zakon. 'Protivimo se odredbi o definiranju pravovaljanosti po modelu izlazne kvote jer smatramo da je model utvrđivanja kvote prihvaćenosti nekog prijedloga daleko bolji', rekao je laburist Dragutin Lesar.

Prava manjina do sad su se uređivala po proceduri kao i svaki drugi običan zakon. Sada se planira o tome odlučivati dvotrećinskom većinom. U nacrt ustavnih promjena ući će i nezastarijevanje kaznenih djela teških ubojstava. Ali nije ušao HDZ-ov zahtjev o nezastarijevanju komunističkih zločina. Oko HDZ-a je stvoren sanitarni kordon, tvrdi Vladimir Šeks, jer točnije - su svi njihovi prijedlozi odbijeni.

'Ovi potezi vladajućih doista predstavljaju jedno parlamentarno nasilje jedno silovanje ustavnih promjena takva vrsta žurbe očito je motivirana sa određenim nečistim namjerama', rekao je Vladimir Šeks. 

HDZ-ovi prijedlozi nisu prihvaćeni, tvrdi HNS-ov Beus Richembergh, jer se s njima nitko ne slaže. 'Na taj način dogodio se jedan presedan da svojom voljom HDZ po prvi puta od 1990-te ne sudjeluje u Ustavnim promjenama sami su sebe isključili iz toga procesa', pojasnio je Goran Beus Richemberg.

Mijenjat će se i radno vrijeme zastupnika. Radit će mjesec dana dulje. Konačan prijedlog izmjena odbor za Ustav objavit će u ponedjeljak. Prema planu vladajuće koalicije Sabor bi trebao izglasati Ustavne promjene do 20. prosinca, a stupile bi na snagu 1. siječnja 2014.

Definicija braka iako je već formalno dio Ustava, fizički bi mogla biti unesena, kako doznajemo iz vladajuće koalicije, tek nakon što ove Ustavne promjene stupe na snagu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene