Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sutra započinje gradnja dvotračnog mosta kopno-Pelješac, duljine 2440 i širine 21 metar, najvećeg mosta koji se trenutno gradi u Europi, najavio je Jure Radić, predsjednik Uprave Instituta građevinarstva Hrvatske.


Počinjemo graditi najveći most u Europi', izjavio je Radić, dodavši kako će se most graditi četiri godine, cijena će mu biti oko dvije milijarde kuna, a kamen temeljac postavit će se na pelješkoj strani, kod naselja Brijesta.

Po njegovim riječima, most je projektiran za plovidbu najvećih brodova i plovidbeni raspon mu je 55 metara visine i 400 metara širine.

>> Sanader: 'Hrvatska ne treba suglasnost za izgradnju pelješkog mosta'

Glavni raspon mosta iznosi 568 metara, što je drugi po veličini raspon za tzv. ovješene mostove u Europi. U projektnom i izvođačkom smislu u potpunosti je proizvod hrvatskog graditeljstva, rekao je Radić, dodavši kako će se prve dvije godine izvoditi tzv. nevidljivi radovi (podvodni radovi i izrada elemenata), a tek u trećoj godini se mogu očekivati vidljivi radovi nad morem - izgradnja pilona i stupova.

Radić je naglasio kako će most moći izdržati potres i jači od 9
stupnjeva po Richteru.

U pogledu cijene rekao je da ne očekuje povećanje troškova u odnosu na planirane te ocijenio kako njegovu isplativost ne treba gledati samo kroz prometnu povezanost Dubrovnika, jer će most, kako je rekao, osim čvrste veze dubrovačkog područja s ostalim dijelovima Hrvatske, omogućiti i približavanje otoka Mljeta, Korčule i Lastova ostalom
dijelu zemlje.

Na upit novinara potvrdio je da je politika odredila visinu mosta.

'Politika je zadala uvjete. Uvijek je naručitelj taj koji određuje funkcionalne dimenzije', rekao je Radić.

Investitor Pelješkog mosta su Hrvatske ceste d.o.o., izvođači su Konstruktor iz Splita, Viadukt i Hidroelektra iz Zagreba, a projektant je zagrebački Građevinski fakultet.