Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni tim znanstvenika otkrio je dokaze kako ljudi možda na kraju ipak nisu evoluirali iz pradavnih predaka čimpanzi.


Na dvostrukoj konferenciji za novinare održanoj u Washingtonu i Etiopiji, znanstvenici su izvijestili medije o zaključcima istraživanja dugog 15 godina, oko 4,4 milijuna godina starog skeletona nazvanog 'Ardi'. Kostur je pronađen u Etiopiji i pripadao je ženki vrste Ardipithecus ramidus, visokoj svega 122 centimetra i teškoj oko 50 kilograma.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici: Pronašli smo 'kariku koja nedostaje' Slika nije dostupna Pronađen kostur djevojčice star 3,3 milijuna godina

Njezina visina i veličina mozga odgovara čimpanzi, no za razliku od čimpanze, Ardi je hodala uspravno na dvije noge, prenose agencije. Ardi je isto tako, postala i najstariji kostur iz čovječje porodice te je tako preuzeo primat od svoje slavne prethodnice Lucy, čiji je kostur star 3,2 milijuna godina. sama činjenica da je Ardi tumarala našim planetom punih milijun godina prije Lucy, za znanstvenike predstavlja pravu riznicu novih dokaza o ljudskoj evoluciji. Znanstvenici su otkrili i kako je Ardi zapravo bila svejed, prema fosilima njezinih zubi.

'On što nam Ardipithecus nudi jest pregršt novih informacija o najranijoj fazi ljudske evolucije, koje nikad nismo dobili od Lucy. To je jedan od fosila hominida, koji nam je dosad otkrio najviše podataka o našoj evoluciji i najbolji koji smo mogli zamisliti', rekao je antropolog Owen Lovejoy, koji je proučavao i kostur Lucy. Znanstvenici se slažu u jednom, a to je da Ardi nije karika koja nedostaje, ili zajednički predak ljudima i majmunima, već da je ona najbliži mogući dokaz tome. 'To je najbliže što smo ikad dosad došli do zajedničkog pretka. Ona nam govori da nam se zajednički predak nalazi negdje još dublje u vremenu', zaključio je Tim White, jedan od istraživača evolucije, koji je radio na projektu.