Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi troškovi

Ništa od razmjene i buvljaka: Od iduće školske godine novi udžbenici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, moderne udžbenike 2014./2015. školske godine odredit će ministar Željko Jovanović do 15. veljače.

Pri biranju udžbenika svojim školarcima, roditelji već ove jeseni neće imati izbora. Neće biti ni razmjene na buvljacima i kupovanja u antikvarijatima. Istječe četverogodišnji rok na koji su odobreni postojeći udžbenici. "Kod nas se ti zakoni mijenjaju preko noći, valjda se tako i kemija mijenja, zakoni kemije, zakoni fizike, zakoni matematike, povijest se mijenja svakih 5 minuta, ja mislim jednostavno da je to uzimanje novaca ništa drugo", kaže roditelj Mladen Matejić.

Pročitajte i ovo Autobusna nesreća, ilustracija U samo dva dana Nova autobusna nesreća u Njemačkoj: Ozlijeđeni deseci učenika Slika nije dostupna Upisi u škole Provjerili smo: Kako što jeftinije do udžbenika

A da udžbenici zastarijevaju - tvrde nakladnici. "Ciklus je takav da udžbenici koji su u upotrebi zadnje 4 godine su nastali još 2 godine prije, 2 godine je rok za izradu udžbenika prema tome ono što danas piše u knjigama je staro 6 godina prema tome puno stvari se promijeni u 6 godina.", objašnjava Nenad Antičević, predsjednik Zajednice nakladnika u Hrvatskoj.

"Puno stvari promijeni se u šest godina"

Trebali bi biti tanji, a školska torba lakša, no ne izgleda, i jeftinija.

"Vjerojatno da učenička torba neće biti puno skuplja iako bi objektivno trebala biti s obzirom na ostale faktore", kaže Antičević.

Koliko će točno roditelji morati izdvojiti novca za nove, moderne udžbenike 2014./2015. školske godine odredit će ministar Željko Jovanović do 15. veljače. Na temelju prijedloga Povjerenstva za utvrđivanje najviše razine cijena udžbenika.

Učenici s novim knjigama u stare škole

S novim udžbenicima učenici su trebali ići i u nove škole, model privatno javnog partnerstva trebao je pokrenuti izgradnju, obnovu i dogradnju njih 338, no danas ih je u postupku tek 13. "Sukladno zakonskim propisima Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne gradi škole. Sama izgradnja, opremanje, rekonstrukcija škola je obveza lokalnih proračuna županija i gradova. Podmirit ćemo 55 posto najamnine koja proizlazi iz toga projekta, problem je što je i onih preostalih 45 % očito preveliki financijski zahtjev za županije i gradove", tvrdi Petar Šokić, načelnik sekotora za financijske poslove MZOS-a.

Učenici će tako čini se po znanje u stare škole, s novim knjigama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene