Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Standard hrvatskih građana s novim poskupljenjem struje strmoglavo pada. Da je Nikola Tesla živ, vjerojatno ni njemu danas ne bi bilo lako spajati kraj s krajem, posebno nakon saznanja da hrvatski monopolist HEP želi poskupljenje od 27 posto.


Poskupljuju i sve druge režije. Skuplja od struje je voda, iako je Hrvatska po zalihama pitke vode visoko na europskoj ljestvici pa je i to jedan od hrvatskih apsurda. 

Vezani članci Slika nije dostupna Kasni nedjeljni sastanak Petrova, Plenkovića i Marića u Vladi: Je li povod poskupljenje plina? Slika nije dostupna Unatoč najavama struja neće pojeftiniti, moguće i poskupljenje

67-godišnji umirovljenik iz Dugog Sela energiju štedi već četrdesetak godina. Krenuo je s jednostavnim gašenjem televizora ako ga ne gleda i svjetla u prostorijama u kojima ne boravi. 

Već deset godina koristi štedne žarulje, mijenjao je jednu po jednu jer su bile skupe, a sada ih ima petnaestak. kaže da su mu mjesečno u prosjeku uštedili 40 kuna. Takve žarulje su skuplje, ali traju i do 10 puta duže, a troše do šest puta manje energije. 

Stručnjaci savjetuju da, ako to možemo financijski izdržati kupujemo kućanske aparate A klase. Troše čak 50 puta manje energije od klasičnih. Uređaji na stand byu troše 10 vata. Ako imamo 10 takvih uređaja to je već 100 wata, ako oni rade 24 sata na dan, kad se zbroji to može biti znatna ušteda energije. 

I Emilova supruga Milka štedi, stroj za pranje rublja uključuje iza 22 sata kad je struja jeftinija. Emil u šali kaže da ga jedino muči što Milka uvijek pegla preko dana kad je struja skuplja. 

Emilov i Milkin primjer pokazuje da malim izmjenama u našem svakodnevnom životu možemo postići velike uštede. S obzirom da je Vlada odobrila 27 posto višu cijenu struje svima nam preostaje da se na njih ugledamo.