Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neprijatelji vrata do vrata

VIDEO: Hrvatski susjedi iz pakla

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko dugo traje i kad je zapravo počeo aktualni nesporazum Hrvatske i Slovenije - rijetki se sjećaju. Što je konkretno predmet spora, ni to ne znamo uvijek najbolje objasniti. Često se to dogodi među susjedima - odnosi hladni da hladniji ne mogu biti, a razlog više nitko ne pamti. Pa kad je tako među državama, ne može biti bolje ni među običnim ljudima.

Ispred splitske bolnice, lica punog modrica, Milica Ćurković priča kako je sukob sa susjedom počeo zbog buke kojom ju je provocirao godinama. Na jurnjavu koju je on stvarao motociklom, Milica je uzvratila traktorom. 'Ja sam sjedila u traktoru i nabila gas kako god je on nabio gas da me provocira, tako sam i ja njemu. On je mene nastavio tući šakama, bacio me na zemlju i onda me udarao', rekla je Milica. Iznerviran bukom traktora 35-godišnji susjed policajac prvo je napao vodenim šmrkom, a onda šakama. 'Preplašio sam se, nisam mogao vjerovati da je to policajac napravio', rekao je Antonio Ćurković, sin pretučene Milice.

Pročitajte i ovo Ilustracija lakše ozljede Nasilje na sjeveru Hrvatske: Nožem napala 22-godišnjakinju, ima više ubodnih rana i porezotina Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

Zla krv među susjedima može završiti i ubojstvom. Kada čovjek prijeđe susjedovu među s nožem u ruci i na smrt ga izbode - selo s jedva stotinjak stanovnika je u šoku. Ako bez svađe, vrijeđanja i prijetnji ne može proći gotovo niti jedan tjedan i vi ih imate - susjede iz pakla. Sukobi oko ograde, komada zemlje, krošnje drveta ili nečeg trećeg - razlog su svađa. Ali ako vas netko smišljeno terorizira, onda je to čista zloba.

'Da moja djeca strahuju pokraj tate tarzana - moj sin Dado mene pita tata je si li ti jači od medvjeda - jer ne bojim se nikoga, nisam ta faca, za djecu se bojim', rekao je Andro Crnogorac koji zadnje dvije godine, otkako se doselio njegov susjed, živi u strahu. U malo i inače mirno selo Pavković pored Karlovca doselio se čovjek koji, kaže Andro, živi kako bi terorizirao njegovu obitelj i sve susjede. Zbog toga su Andri nekoliko puta probušene gume na automobilu. A kaže da mu je ubio i psa. 'On zna koliko sam ja volio tog psa. Ja to neću nikada prežaliti. On je njega toliko izbo vilama da ja on tri dana umirao', kaže Andro. Čak je lijepio plakate po rasvjetnim stupovima sa slikom cijele njegove obitelji.

'Jednom kad mi je izašao sa letvom ispred kuće, štanga je bila neka, a ja idem sa malim Dadom - mali ima pet godina. Ja vičem Dado molim te trči kući, samo trči do kuće jer gledam kako on trči odozgo. Mali je mene uhvatio i plakao, ali on ide i direktno na mene. Ja sam maloga zgrabio i pobjegao', ispričao je Andro za Provjereno. Taj slučaj nije završio napadom jer je Andro brz na nogama, ali nekoliko tjedana poslije susjed ga je pričekao u zasjedi kada se vraćao s posla. Presjekao mu je put svojim automobilom i napao bejzbol palicom i odvijačem.

Međususjedske svađe i sukobi postoje otkad je i čovjeka. Što je to što čini najbliže susjede najvećim neprijateljima - osjećaj zavisti, sebičnosti ili čista zloba? U svakom slučaju, dobar susjed stvarno zlata vrijedi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene