Stjepan i Ivan su u vezi tri godine, a nakon dvije godine hodanja odlučili su se na zajednički život te prije godinu dana kupili stan. Naš zakon o istospolnim parovima, kao i heteroseksualnim, nakon tri godine priznaje iznavbračnu zajednicu. Iako je zakon na snazi četiri godine, nitko još sudskim putem nije dokazivao postojanje trogodišnje veze.


Ivan i Stjepan imalu su sreću; njihovi roditelji dobro su 'podnijeli' njihovu spolnu orijentaciju, isto kao i prijatelji i kolege s posla. 

Vezani članci Slika nije dostupna Illinois legalizirao istospolne brakove Slika nije dostupna Iskorak i Kontra pozdravljaju izjavu premijera o istospolnim zajednicama

Da mnogim homoseksualnim parovima u Hrvatskoj  nije tako govori i činjenica da četiri godine, od kada je zakon o istospolnoj jzajednici na snazi, niti jedan homoseksualni par sudskim putem nije zatražio utvrđivanje izvanbračne zajednice. 

'Mislim da je ključni razlog zašto se takav zakon ne koristi što je tu zajednicu potrebno dokazivati na sudu da je ona uopće postojala. Kad bi postojala neka vrsta registracije te zajednice, to ne znači automatski brak, onda bi prava koja želite ostvariti puno lakše i ostvarili', objašnjava Gordana Lukač Koritnik, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. 

Ivan i Stjepan svjedoče kako brojni njihovi prijatelji zbog spolne orjentacije svakodnevno nailaze na osude društva. 

'Znamo na primjer dva dečka, koji žive zajedno, ali su iznajmili dva stana, a znamo kako je to danas skupo, no i to su učinili samo da roditelji ne bi slučajno posumnjali da žive skupa', govore. 

Cijelu priču pogledajte u video prilogu kako bi dobili uvid u probleme s kojima se susreću pripadnici gay populacije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju